We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ekonomija pod pandemijom i posle nje

3 3 4
28.03.2020

U pozadini akutne zdravstvene, sve su vremenom vidljivije dodatne četiri krizne tendencije.

Pandemija očigledno u pitanje dovodi sposobnost država da blagovremeno i efikasno upravljaju krizom. Od toga koliko je uspešno primenjen antikrizni menadžment zavisi opstanak na vlasti onih koji ga u vanrednim okolnostima primenjuju. Ali i brojni naši životi.

Niko normalan zato ne priželjkuje neuspehe i kašnjenja na ovom planu i spreman je na sva samoograničenja, ali ima pravo da mu se podnese račun kada se život kako tako vrati u normalne tokove.

Dalje, ako se epidemija i dalje bude širila, to će izvesno dovesti do oštre politike štednje stanovništva i izazivanja ozbiljne političke nestabilnosti i nove ekonomske krize. Prve analize pokazuju da svet ulazi u izvesnu, ozbiljnu recesiju, predviđanja MOR-a su da bi poslove moglo da izgubi na desetine miliona ljudi a i u najliberalnijim ekonomijama su pripremljeni obimni finansijski paketi pomoći privredi i najugroženijim kategorijama stanovništva kako bi se sprečio drastičan privredni pad.

Nažalost na delu je i kriza solidarnosti. Iako, primera radi, čelnici EU često ponavljaju mantru da je jedan od temelja EU solidarnost, pokazalo se da je u novonastaloj krizi prouzrokovanoj pojavom virusa Covid-19 izostala upravo evropska........

© Danas