We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Istorijske pouke o zagađenju vazduha

4 0 0
21.01.2020

Problem je vremenom postajao sve veći, prvo u srednjovekovnim gradovima, a naročito kasnije, pojavom industrijske revolucije, pre oko 250 godina.

Puna svest o posledicama došla je znatno kasnije.

Kada je reč o zagađenju vazduha, u istoriju medicine ušlo je pet decembarskih dana 1952, tokom kojih je London bio obavijen gustom maglom.

Smanjena vidljivost, kao čest vremenski fenomen, decenijama je pratila stanovnike engleskih industrijskih centara i označavana je kovanicom smog, kao kombinacijom dve reči: smoke (dim) i fog (magla).

Događaj bi protekao nezapaženo da naknadno nije izračunato kako je zbog ove epizode umrlo 4.000 više Londonaca nego što bi se očekivalo.

Istraženi su uzroci, ugalj kao izvor energije u velikoj meri je zamenjen gasom, a industrija je izmeštena u 26 satelitskih naselja van Londona. Briga za životnu sredinu učinila je i da se u Temzu ponovo vrate ribe.

Na široku javnost još veći uticaj imala je knjiga Amerikanke Rejčel Karson „Nemo proleće“, objavljena 1962. godine.

Po tom, umetničkom maštom preteranom, ali opominjućem scenariju, otopio se sneg, granulo je proleće, ali nema ptica, jer ih je čovek potrovao bahatim rasejavanjem insekticida i........

© Danas