We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ljubav, prvi deo

2 0 0
04.10.2019

Tačno rečeno, ona postoji upravo zbog tih prepreka. Da nema tih prepreka, mi ne bismo mogli da budemo sigurni da to jeste ljubav – i to velika, dakle, tragična ljubav.

Prvo što ovde uočavamo jeste da velikim smatramo ono što je i tragično. Veliko je, dakle, ono što se usprotivljuje uobičajenom i, na kraju, strada i gine, prkoseći smrti, nadrastajući smrt. Jer, posle te i takve smrti, ostaje vrednost podviga i potreba ljudi da se povedu za njegovim primerom: da u sebi otkriju potencijal smelosti za ljubav, i da joj se prepuste. Dakle, nema ljubavi bez hrabrosti.

Lepota i veličina ljubavi Armana i Margerite, kao i sve što je lepo i veličanstveno, rađa se iz usuđivanja čoveka da ide dalje od onoga što se uobičajeno smatra dopustivim, pristojnim, korisnim, pametnim – jednom rečju, dalje od onoga, i protiv onoga, što se smatra dobrim vaspitanjem, bontonom, uljudnim i negovanim ukusom. Voleti, to znači – usuditi se (osmeliti se na podvig, uprkos verovatnoj propasti).

Voleti, to dakle znači – užitak u kuraži uprkos pretnjama i neminovnoj pogibiji, neminovnoj smrti. Jedino takva ljubav, koja se ne obazire na........

© Danas