We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ciganka

2 1 0
14.12.2019

Tom zapovešću Hajnriha Himlera, izdatom dok je leteo avionom, započeo je Porajmos, holokaust Roma na području Trećeg rajha. Nema u Evropi živog Roma a da mu neko iz familije nije među tih, najmanje, pola miliona ubijenih ljudi u desetogodišnjem genocidu Roma 1935-1945. Tako je i sa mnom.

Ja sam ništa, a ne nešto. Nije to moj izbor. To je vaš izbor. Ja sam ništa vašeg bivanja. Ništa u bivstvovanju Rusa ili Srbina, ništa u bitku Nemca ili Hrvata, ništa u Biću Turčina ili Bošnjaka, na Zapadu i na Istoku, podjednako na Ostrvu ili preko Lamanša, na Roni i Volgi. Ja sam ništa (vaše želje) koje ništi vaša bića.

Zašto želite da sam ništa, a ne nešto, u vašem svetu, u vašem jeziku – kojim sada, na ovom virtuelnom mestu, govorim, jer ga jedino ovde mogu savladati (i to milošću belog muškarca), a u realnom životu ne razumem ništa od njega, od tog vašeg hegemonog filozofskog diskursa, u kojem pravdate svoju belu nadmoć pripadnika evropskih, evroazijskih i balkanskih imperijalnih elita, u srcu čije kulture zjapi Porajmos? Vaši najcenjeniji filozofi moraju stoga biti najpre malograđani.

Zašto sam vam radije ništa nego nešto?........

© Danas