We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cenzura

2 2 0
29.11.2019

Ona se odnosi na slobodu govora, i govori nam o ograničenjima te slobode, koja se nameću kao pretnja, podstičući osećanje straha – osećanje negativne nade: nade u ništavnu ličnu budućnost koju će čoveku prirediti sloboda njegovog govora, dakle, njegova ljudska obaveza da govori istinu.

To znači da je autocenzura, pre svega, izbor – izbor da se izda sopstveno pravo na govorenje istine, koje je i vrhunski užitak i najviše zadovoljstvo jednog čoveka.

Cenzuru i autocenzuru uvek možemo razotkriti kao (uhodani) stil autora/govornika. Taj stil, manje ili više zavodljivo, služi da bi se suzbila spontanost izraza i uvida, jer je cenzura, odnosno autocenzura, suzbijanje spontanosti u stvaralaštvu ili govoru.

Stoga se treba učiti veštini čitanja i slušanja tuđih i sopstvenih tekstova i govora, kako bi se u njima razotkrili oni momenti u kojima je spontanost zamenilo neko opšte mesto, nekakva rutina u zaključivanju.

To su oni momenti kad autor/govornik, kako bi rekao Radomir Konstantinović, ne govori iz govora, iz tog vrela spontanosti, nego iz rečnika, iz onog što je utvrđeno, ograničeno u značenju, i smatra se dobro poznatim, neupitnim, zauvek datim.

Mišljenje, razotkrivanje istine, počinje,........

© Danas