We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Deveti mart, Peti oktobar i 16. mart

1 2 6
21.03.2019

Da li je zbog toga čin upada moguće politički, pa i moralno, opravdati? Jeste, zbog toga što državna televizija u svom glavnom političko-informativnom sadržaju nije državna nego stranačka televizija, najobičniji servis vladajuće koalicije i posebno šefa države.

Ako drugačije mišljenje, ili bar obična a redovna informacija o delovanju opozicije, nije moguće već godinama, onda pravila delovanja javnog servisa više ne važe, ne zato što bi ih kršila opozicija nego zato što ih ne poštuje sam javni servis. Ako se iz tog razloga dogodi formalni prekršaj opozicionih lidera u ime velikog broja informaciono prikraćenih ljudi, onda tu postoji opravdani razlog.

Zamislimo jedan drugačiji razvoj događaja u subotu uveče, 16. marta. Ogromna masa ljudi već petnaesti put izlazi pred glavnu zgradu RTS-a i izražava svoje nezadovoljstvo načinom izveštavanja ove kuće. Lideri protesta traže tri minuta učešća u glavnom TV dnevniku. Direktor kuće i glavni urednik informativnog programa sa time se saglase (možda i za neki drugi dan), a potom uvedu bar minimalnu redovnu minutažu za opozicionu stranu političkog spektra Srbije: stranačke aktivnosti, građanski protest i njegove učesnike, političke analitičare drugačije boje od onih redovnih itd. Sve što se dogodilo u subotu i nedelju na javnoj sceni Beograda bilo bi izbegnuto. A dogodilo se samo zato što je ovakav scenario nezamisliv za današnju Srbiju. Nezamisliv je iz prostog razloga........

© Danas