We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Liturgija za šintere

6 8 25
30.03.2020

I dok se svuda na boga gleda kao na biće koje, da bi vladalo, ne mora ni da postoji, u Srbiji je na sceni praksa da se postoji samo da bi se vladalo. Makar i naopako.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, to je sada već nesporno, konfiskovao je pandemijsku krizu u Srbiji i u vanrednom stanju (opravdano uvedenom, da ne bude zabune) praćenom zatvaranjem granica, policijskim satom, vojnicima sa dugim cevima na ulicama i suspendovanjem ljudskih prava, iz dana u dan sve više demonstrira ogoljenu moć koja više blage veze nema sa javnim zdravljem i potrebama društva.

Između ostalog, naš čas razdragani čas uplakani vođa, u svom je maniru najpre najavio, a zatim i ukinuo odluku ministra unutrašnjih poslova o večernjem šetanju pasa tokom policijskog časa.

Iako se povlačenje odluke argumentuje „mišljenjem struke“ („struka“ je, u međuvremenu, demantovala neposrednu vezu s tom odlukom), hir predsednika države nema veze ni sa epidemijom ni sa zdravstvom: odluka je politička, populistička, neopoziva i lična, bez obzira na to što je paraf na nju stavila Vlada Srbije.

Nešto slično dešava se s problemom pričešćivanja i liturgija, koji izlazi iz domena mentaliteta, pobožnosti ili duhovne nezrelosti, čak bi se moglo reći da nije ni teološke prirode –........

© Danas