We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vučićev problem s „malim Vučićima“

5 2 0
17.01.2019

A stvar je jasna: vanredni lokalni izbori u sadašnjem ustavnom okviru nisu mogući pre pomenutog aprila 2020. god.

U normalnoj zemlji ovde bi se završila i svaka rasprava, jer je trajanje mandata odbornika zaštićeno Ustavom, pa nikakav zakon, uredba ili politički dogovor ne može to da promeni. Ustavna odredba je veoma jasna, tu ne pomažu ni kreativna tumačenja. Ali Srbija više ne spada u „normalne“ zemlje, pa hajde da vidimo zašto bi iko razmišljao o lokalnim izborima kad im vreme nije?

Tu stvari postaju jasnije. Jedini interes da se održe vanredni lokalnih izbori ima vladajuća stranka i to dvostruki. Zašto? U SNS-u znaju da u ovom trenutku na parlamentarnim izborima još mogu da dobiju veliku podršku, imaju sve medije, svu državnu silu, opozicija je još uvek slaba. Međutim ovo je poslednji takav trenutak, jer stvari se s protestima i pojavom Saveza za Srbiju ubrzano menjaju. Promene neće stići preko noći, ali već 2020. god. uz malo organizacije zaljuljaće se temelji autokratije. Čekati redovne parlamentarne izbore veliki je rizik i zato se naprednjacima žuri.

Tu počinju problemi, jer ako se organizuju samo parlamentarni izbori, lokalne vlasti koje u 95% opština i gradova drži SNS mogle bi da dogodine dožive potpunu izbornu katastrofu. „Narod voli Vučića“, ali ne voli „male Vučiće“ širom Srbije koji jašu na popularnosti vođe, a sami ne bi bili izabrani ni za predsednika odeljenske zajednice. Naprednjačka propaganda stvorila je iluziju da „Srbija napreduje“, da se „otvaraju fabrike“ i ova iluzija odlično funkcioniše na makro nivou.........

© Danas