We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Antitela na SNS

2 5 18
27.03.2020

Zahvaljujući društvenim mrežama do gotovo svakoga doprle su informacije o dramatičnom razvoju događaja u Italiji. Budući da mnogi državljani Srbije rade i studiraju u toj zemlji, mnogo toga smo mogli da saznamo iz prve ruke.

Iz nekoliko razloga, koji nisu u fokusu ovog teksta, u Srbiji je odlučeno ne samo da se pandemiji pristupi neozbiljno, već i da se, opravdano sumnja u datum otkrivanja prvog zaraženog u Srbiji. Čemu god da je poslužila ova strategija, razvoj događaja u Evropi doveo je do svojevrsne nepredviđene eksternalije.

Na desetine hiljada državljana Srbije na privremenom radu i studijama u zemljama Evrope pohrlilo je u Srbiju. Jedan drugi čuveni kineski izvozni proizvod, poslovica kaže – Čuvaj se svojih želja, mogle bi da se ostvare. U našu zemlju se, tako, na neodređeno i neplanirano, vratilo na desetine, navodno i stotine hiljada građana koji su poslednjih godina otišli odavde u potrazi za boljim životom.

Reakcija je bila gotovo momentalna. Premijerka nas je suočila sa podacima sa granice i evidencijama o karantinu. Od preko 300000 naših građana kojima je određen dvonedeljni karantin, nešto preko 1500 njih ga nije poštovalo. Ovo je izazvalo gnev naše premijerke koji je praćen prigodnim naslovnicama glavnih tabloida, uz nagađanja o broju zaraženih “gastarbajtera”.

Već dan kasnije predsednik je cinično zaključio kako su “oni” došli jer znaju da će ovde imati najbolju i besplatnu medicinsku negu, kakvu u tim razvijenim državama ne bi imali. Drama sa našim državljanima koji su iz........

© Danas