We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ko je pustio gas?

2 0 0
17.01.2019

U gradiću Kipoiju na tursko-grčkoj granici 29. novembra 2018. zavareni su spojevi gasovoda Trans Anatolian Pipeline (TANAP) i Trans Adriatic Pipeline (TAP) kroz koje će do kraja iduće godine u Evropu stizati prve velike količine gasa koji nije ruski (iz azerbejdžanskog naftno-gasnog polja Šah Deniz). To spajanje je zaokruživanje takozvanog Južnog gasnog koridora, predstavlja krupnu geopolitičku energetsku prekretnicu u diversifikaciji izvora snabdevanja i početak nove energetske ere za jugoistočnu Evropu.

Srbija očekuje da evropska Energetska zajednica donese odluku o zahtevu za izuzeće gasovoda kroz Srbiju (od bugarske do mađarske granice) od Trećeg energetskog paketa. Taj gasovod trebalo bi da bude krak Turskog toka prema Evropi i ići će trasom koja je projektovana za gasovod Južni tok, čiju izgradnju u Bugarskoj pre pet godina zaustavila Evropska unija jer nije ispunjavao uslove o razdvajanju proizvođača i distributera gasa.

Dok traju globalne igre oko gasa Srbija traga za svojim modelom diverzifikacije i energetske bezbednosti.

Kako?

Evo jednog modela.

„Srbija traži alternativu ruskom gasu. Meni je svejedno da li energija dolazi sa Novog Zelanda ili Makedonije, ili bilo gde drugo. Potreban mi je gas po dobroj ceni. To za Srbiju nije nikakva geopolitička igra, već igra za preživljavanje“. (Aleksandar Vučić, Noje Ciriher Cajtung, 10.3.2015.)

Tokom posete........

© Danas