We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kakva luda nedelja

2 1 0
20.01.2020

Prava pravcata, ali neprirodna magla (opet kao toliko toga u Srbiji) proizvod je ljudskog dejstva. I mada je najlakše okriviti EPS i njegove najprljavije termoelektrane u Evropi, ovog puta razlog smo mi, građani, koji ložimo ugalj i drva i sav dim i čađ šaljemo direktno na ulicu. To radimo jer smo siromašni pa nemamo novca za bolje.

Zato taj razlog nismo ni mogli da čujemo iz usta predsednika Vučića kad je, preuzimajući posao ministra ekologije, uspeo da konstatuje potpuno suprotno – da imamo zagađenje jer nam je skočio standard pa kupujemo kola, a kola zagađuju vazduh i eto. Samo što nije eto. Nego ugalj i drva, gume i lož ulje, a za to nam predsednik nije ponudio nikakvo rešenje, koje inače postoji: preći na gas i toplotne pumpe. Ili barem pelet.

Odreći se PDV-a na pumpe i visokoefikasne peći, subvencionisati bankarske kamate na kredite za ekološko grejanje, dotirati kupovinu najsiromašnijima (da li ćemo ikada dobiti socijalne karte?), par godina posle toga zabraniti loženje. Ne bismo bili prvi koji su ovako rešili problem zagađenja vazduha, ali o tome od vlasti ni reč nismo čuli. Jer su, kako beše, krivi naši automobili i........

© Danas