Güç rekabeti, dünya siyasetinde yeni boyutlar da kazanarak tüm hızı ile sürüp gidiyor. Küresel güç rekabetinin giderek önem kazanan boyutlarından birisini ise yumuşak güç rekabeti teşkil ediyor.
Brand Finance isimli Londra merkezli uluslararası danışmanlık firmasının Şubat ayında uluslararası kamuoyu ile beşincisini paylaştığı “Küresel Yumuşak Güç İndeksi 2024”, küresel yumuşak güç rekabetine ve bu rekabette Orta Doğu’nun konumuna dair kayda değer veriler içeriyor.
Rapor, bu yıl ilk defa olmak üzere, Filistin hariç Birleşmiş Milletler’e (BM) üye tüm devletleri değerlendirmeye alıyor ve toplamda 193 ülkeye dair bir analiz sunuyor. Rapor, 101 ülkede 170.000’den fazla kişi ile 54 farklı lisanda yapılan çevrimiçi mülakatlara dayanıyor.
Raporda ülkelerin yumuşak gücü iki genel sınıfta ölçülüyor. Ülkelerin aldıkları toplam puanın yüzde ellisini; aşinalık, itibar ve nüfuz olmak üzere üç unsur oluşturuyor. Diğer yüzde elliyi ise raporun “sekiz sütun” olarak nitelendirdiği şu unsurlar teşkil ediyor: iş ve ticaret, uluslararası ilişkiler, eğitim ve bilim, kültür ve miras, yönetişim, medya ve iletişim, sürdürülebilir gelecek, halk ve değerler.
Yöntemsel olarak eleştirilebilecek yanları olmasına karşın Küresel Yumuşak Güç İndeksi, küresel yumuşak güç rekabetinin kapsamlı ve ayrıntılı bir resmini ortaya koyuyor. Bu yılki endeksin ilk üç sırasında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık ile Çin Halk Cumhuriyeti yer alıyor. İlk 30 ülke arasında, geçen yıla göre, Çin, İspanya ve İrlanda gibi ülkeler sıralamada yükselirken, Almanya, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler sıralamada gerilemiş durumda. İlk 30 ülke arasında, sıralamada en fazla yükselişi Katar ile Portekiz sergilemiş; sıralamada en fazla gerileyen ülke ise Rusya.
Genel olarak rapor, küresel yumuşak güç rekabetine dair bir kısım mühim hususlara işaret ediyor. İlk olarak, ülkelerin yumuşak gücünü teşkil eden başlıca etkenlerden birisi, ülkelerin refah seviyesi ve ülkelerdeki iktisadi istikrar. Ekonomik imkanlar, diğer güç unsurlarını olduğu gibi, yumuşak gücü de büyük oranda tayin ediyor.
İkinci olarak rapor, yumuşak gücün yekpare bir güç unsuru olmadığına delalet ediyor. Kısaca yumuşak güç, farklı unsurların oluşturduğu, çok boyutlu mürekkep bir güç. Son olarak ise yumuşak güç ile ülkelerin siyasi idare tarzı arasında bir ilişki bulunmadığının altı çiziliyor. Liberal olan ülkeler ile liberal olmayan ülkeler, cumhuriyetler ile meşrutiyetler, küresel yumuşak güç rekabetinde takip ettikleri stratejilere göre başarılı veya başarısız olabiliyorlar.........