Denne høsten skal fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik legge fram tidenes viktigste stortingsmelding om norsk naturpolitikk.
Meldingen skal sette kursen for naturvern og arealforvaltning både på land og i havet, for bærekraftige næringer og for vårt avtrykk fra forbruk.
Utfallet av stortingsbehandlingen vil sette viktige rammer for naturpolitikken i en avgjørende tid, og det er gode grunner til å ha høye forventninger.
For det første har engasjementet for natur blant folk aldri vært sterkere. Tre av fire nordmenn mener politikere må gjøre mer for å stanse naturtapet. Nesten ni av ti vil verne og bevare 30 prosent av naturen, både på land og i havet.
Karoline Andaur, WWF Karoline Andaur er generalsekretær i WWF Verdens naturfond. (Elin Eike Worren/WWF)
Media, forskere og miljøorganisasjoner har tydelig vist fram konsekvensene av at natur bygges ned bit for bit. For mange av oss er ikke naturkrisen lenger noen fjern og akademisk trussel – den er her nå, og den handler om livsgrunnlaget og naturopplevelsene vi står i fare for å miste.
For det andre har de internasjonale forpliktelsene aldri vært strengere. Den nye stortingsmeldingen om naturpolitikken skal beskrive den norske oppfølgingen av FNs naturavtale, som ble inngått for snart to år siden i Montreal.
En skjerpet naturpolitikk vil måtte bety nye krav og begrensninger for næringer, kommuner og myndigheter.
Gjennom avtalen har Norge blant annet forpliktet seg til å verne og bevare 30 prosent av hav og land, og å restaurere 30 prosent av skadet eller ødelagt natur.
Men avtalen........