Onlardan ne zaman söz edecek olsam, aklıma ve yüreğime yerleşen ilk sözcük hep bu oluyor: “Mucize!”
Onlar dediğim AIMA. Yani Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi. Bu sayfanın okurları anımsayacaktır. Ama yeni ya da genç okurlar için bir ön bilgi vermeliyim: Bu “mucize” önceleri Filiz Ali’nin hayaliydi.(1998’di). Sayısız insan el verdi. Usta müzisyenler, İdil Biret, Ayla Erduran, Suna Kan seferber oldu. Ayvalık’la gönül bağı olan; Filiz Ali’ye inanıp güvenenlerin katkısı, desteği, ilgisi, müziğin gücüne duyulan inançla bütünleşince ortaya bu mucize çıktı. AIMA kuruldu. Ustalık sınıflarını, ustaların ustaları üstlendi. O gün bugün 1000’i aşkın yetenekli genç sanatçıya, ufuklarını genişletmek olanağı sunuldu.
Ustalık sınıflarıyla yetinilmedi. AIMA’ya katılmış genç müzisyenlerden 20’si seçilerek AIMA Festival Orkestrası kuruldu (2013). Sadece Ayvalık’ta değil, Ayvalık dışında da konserler verdiler. Bununla da yetinmediler bir de festival kurdular iyi mi! Bu yıl Ayvalık Uluslararası Müzik Festivali tam 10. yaşını kutluyor.
Şimdi bir de hedef büyüttüler. Şöyle ki: Ayvalık’ın karşı kıyısı Lesbos-Midilli Adası. İki yakanın balıkları birbirine karışır. Hani neredeyse zeytinleri bile karışacak. Şair Sapho’nun adası Lesbos’un da bir müzik festivali var: Molivos Müzik Festivali. O festival de 10 yaşında. Ve onların bu yılki festival teması “dostluk”. (Yunanca söylenişi “filia”)
Anladınız elbet! Bundan iyi fırsat mı olur! Dünyanın kin, nefret, şiddetle çalkalandığı, savaş oyunlarının egemen olduğu sırada iki festival güçbirliği yaptı. AIMA Festivali’nin Selçuk Demirel elinden çıkma, saçlarında notaları taşıyan genç kız afişiyle, Molivos Festivali’nin S. Mitropoulos imzalı, notaları taşıyan emekçi karınca misali genç müzisyenleri içeren afişleri adanın dört bir yanını sarmıştı.
Muhteşem konserin dört kahramanı: Umut Sağlam, Danae ve Kiveli Dörken, Orkun Pala.
Geçen hafta içinde iki genç Türk müzisyen Umut Sağlam (viyolonsel) ve Orkun Pala (keman), iki Yunan genç piyanist Kiveli Dörken ve Danae Dörken kız kardeşlerle........