menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yargıyı silah olarak kullanmanın büyük ekonomik kayıpları

73 0
17.03.2026

Biz bunu resmen derinlemesine yaşıyoruz ama yargıyı siyasi rakiplerine karşı yok edici bir silah olarak kullanan örneğin Brezilya’da bu sonuçları görünce (*) gözlerimiz yine İBB operasyonlarının, Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarının tutuklanmasının ve CHP’ye açılan kapatma davalarının Türkiye ekonomisini nasıl vurduğunu ve halkı yoksullaştırdığını biliyoruz.

Demek yargı silahının kullanılması uluslararası benzer sonuçlara neden oluyor, bize özgü değil.

Bakın Brezilya’da Lula’yı alaşağı etmek için siyasal yargı ve destekçisi medya operasyonları sonuçlarına bakalım:

“Kamu kaynaklarının korunması iddiasıyla (Tanrım bu ne benzerlik!), Lula’yı ve İşçi Partisi’ni hedef alan yolsuzlukla mücadele operasyonları, Brezilya’da 4.4 istihdam kaybına, GSYİH’de yüzde 3.6 azalmaya neden oldu.”

Bakın şuna: “Lula’yı hedef alan yargı silahı sürecinde nüfusun en yoksul kesimi gelirinin yüzde 17.1’ini kaybederken en zengin yüzde 10’unun geliri yüzde 2.55, en zengin yüzde 1’in geliri ise yüzde 10.11 arttı.”

Brezilya’da “Medya tekelleri ülke gündemini halkçı siyasetçilere yönelik yolsuzluk operasyonları ile doldururken bu süreci yönetenler, arka planda ulusal kaynakları vergi cennetlerine aktarmış, eğitim sistemlerini çökertmiş, ülkeleri gelecek kuşaklara borçlandıran bir finans düzenine teslim etmiştir.”

Tüm bunlar, kitapta Mehmet Bey’in kendi görüşleri veya saptamaları........

© Cumhuriyet