Akkuyu, ABD ve S-400 - Prof. Dr. Haluk Utku

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal hareketinden bu zamana kadar geçen sürede, Avustralya ve Japonya dahil ABD, Kanada ve AB tarafından dünya genelinde Rusya vatandaşı şahıslara, şirketlere/kurumlara uygulanan sınırlama ve yaptırımların toplam sayısı 28 bin 500’ü geçmiştir. Bu sayının yaklaşık 12 bin 530 kadarı şirketler ve kuruluşlara yaptırımlar olmakla beraber Rus nükleer teknoloji şirketi Rosatom yaptırımlar listesine dahil değildir. Rosatom, yapılan anlaşmaya göre Akkuyu Nükleer AŞ’nin büyük hissedarı ve pratikte sahibidir.

ABD’nin Rosatom’a yaptırım kararı almamasının nedeni ülkesindeki en az 90 adet nükleer güç santralında üretilen elektrik enerjisinin Rusya’dan sağlanan uranyum yakıtların ithaline bağlı olmasındandır. Vanguard, Capital Research Global Investors ve BlackRock gibi yatırım şirketlerinin hissedarı olduğu General Electric şirketi de uzun yıllardır Akkuyu’daki santral dahil birçok Rus yapımı nükleer güç santralının türbin sistemleri tedarikçisi durumundadır.

AB üyesi ülkeler içerisinde ise alfabetik sıra ile Belçika, Hollanda, İngiltere, İspanya ve hatta İsviçre, Rosatom’dan nükleer yakıt temini ve buna bağlı servis alma gereksinimi içerisindedirler.

Özellikle Fransız Framatom nükleer şirketi ile Alman Siemens firmaları,........

© Cumhuriyet