Emekli aylığı hesaplamalarında; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, her yılın Aralık ayına göre en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı (TÜFE) ile sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızı (GH) oranlarının, aylık artışlarında ise altı aylık TÜFE oranlarının kullanılması ve bu oranların bazı yıllar düşük, bazı yıllar ise yüksek olması, emekli aylığı miktarı yönünden bazı yılları avantajlı hale getirmektedir. Bu durum, yeni olmayıp SSK aylık hesaplamalarında TÜFE ve GH’nin kullanıldığı 2000 yılından itibaren söz konusudur. Ancak, aylık taleplerinde yıl avantajı özellikle enflasyon oranlarının yüksek olduğu dönemlerde daha çok hissedilmektedir.
SSK’lıların 2000, Bağ-Kur’luların ise 2008/Ekim ayından sonra emekli aylığı hesaplamalarında, gerek prime esas kazançların güncellenmesi gerekse karma sisteme göre hesaplanan kısmi aylıkların talep tarihine taşınmasında güncelleme katsayıları kullanılmaktadır. Güncelleme katsayısı; ilgili yılın, yıllık TÜFE oranının yüzde 100’ü ile yine ilgili yılın GH’sinin yüzde 30’u dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Talep yılı Ocak ayı itibariyle hesaplanan aylıklar, aylık başlangıç tarihine taşınırken Ocak ödeme döneminde, bir önceki yılın son 6 ayında (Temmuz-Aralık) gerçekleşen enflasyon oranında, Temmuz ödeme döneminde ise, talepte bulunulan yılın ilk 6 ayında (Ocak-Haziran) gerçekleşen enflasyon oranında artırılmaktadır.
Bağlanacak emekli aylığı miktarı yönünden 2024 yılında aylık talebinde bulunmanın, 2025 yılına göre daha avantajlı olduğunu ve aylık miktarında yüzde 30-35 oranında 2024 yılı lehine avantaj oluştuğunu Gazete köşemde birçok kez yazdım. 2024 yılı avantajı, SSK ve Bağ-Kur sigortalıları ile ilk defa 2008/Ekim sonrası devlet memuru olanları........