menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bayramların ruhu!

44 0
23.04.2026

Cumhuriyeti kuranlar, onu koruyacak, güçlendirecek, ruh katacak, o ruhu sonraki kuşaklara aktaracak sembol günler oluşturdular.

Bu sembol günleri devlet ve milletle bütünleştirip kurumlaştırdılar.

Bunun somut ve yaşayan örneklerinin başında milli bayramlar geliyor. Her biri o kadar anlamlı şekilde millet ve devletle bütünleştirildi ki ne kadar saldırsalar yıkılmıyor!

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi vatanın dört bucağını temsil eden mebuslarla açılırken emperyalistler vatanı parçalara bölüp Sevr sofrasına koymanın hazırlığını yapıyordu.

23 Nisan 1920’de açılan Meclis 10 Ağustos 1920’de imzalanan Sevr’i yırtıp attı. Şimdi o parçalanmış haritayı tarihin çöplüğünden çıkarıp birleştirmek isteyenler var!

Cumhuriyeti kuranlar 23 Nisan’a iki anlam yüklediler:

Ulusal egemenlik ve çocuk!

Milletin egemenliğinin Meclis’te vücut bulması ve bunu yarın o Meclis’i dolduracak çocuklarla........

© Cumhuriyet