AB’nin Mercosur hamlesi Türkiye’ye ne anlatıyor?

Dünyada ticaretin kuralları yeniden yazılıyor. Ekonomileri güçlü ülkeler etki alanlarını genişletmek için her koşulu zorluyor. Bir yandan ticaret engelleri, bir yandan askeri operasyonlar var sahnede.

ABD, Latin Amerika’daki güç dengelerini Venezuela örneği üzerinden sert biçimde kontrol etmeye başladı. Çin de sahayı sessizce dolduruyor.

Türkiye’de ise ülke yönetimindekiler iç siyasette yurttaşlara “Dünyada güçlü ülkeyiz” algısını yaymaya çalışırken yeni dünyanın ticaret haritasının çizildiği ve yeni işbirliklerinin geliştirildiği masalardan uzak kalıyorlar.

Bu kez sahnede Latin Amerika var. Geçen hafta Avrupa Birliği ile Güney Amerika’nın en büyük ticaret bloğu Mercosur, yıllardır askıda duran anlaşmayı yeniden canlandırdı.

Mercosur, Arjantin, Brezilya, Uruguay ve üyeliği askıda olan Venezuela ile kabul sürecinde olan Bolivya’nın oluşturduğu bir Güney Amerika serbest ticaret pazarı.

Brüksel merkezli Forward 1919 Küresel Stratejik Danışmanlık başkanı ve uzun yıllardır AB politikaları konusunda uzman Kader Sevinç, AB’deki bu gelişmeyi duyurmaya çalışıyor Türkiye’ye. Sevinç benimle paylaştığı notunda, AB ülkelerinde tarım üreticilerinin tepkisi ile uzun zamandır beklemede tutulan dosyanın Avrupa Komisyonu’nda onaylandığını hatırlatıyor ve bu adımın neler getireceğini özetliyor.

Anlaşmanın esas........

© Cumhuriyet