Bu Düzen Değişmelidir

Odak, sevgisizlik sözcüğünde.

Ailede şiddet, okulda kin, günlük yaşamda yalan, iş yaşamında dolan, siyasette nefret. Derin bir öç alma duygusu, düşmanlığa dönüşmüş tiksinti, cehaletle bütünleşmiş kabalık. Ele geçirilmiş gücü; yalana şerbetli, kin güdücü, öç alıcı düşmanlık ve gözünü hırs bürümüş zorbalıkla bütünleştirme.

Geçmişten taşınan yetersizliklerin güç zehirlenmesiyle boş böbürlenmelere, kıygı, aşırı kibir ve acımasızlıklara dönüşmesi.

Korkuyu ve cezayı önceleyen bakış açısının dar ve basık kalıplarından çıkamayan algı biçiminin getirdiği niteliksizlik, hoyratlık, kötücül davranma eğilimi yüksek hoşgörüsüzlük.

Bağımsız davranabilme, düşünebilme yetisi eksikliğinin getirdiği bağımlılık tutkusundan sıyrılamama. Güçlünün karşısında boyun eğici kulluk; zayıfa baskıcı ağalık, beylik.

Tembellik, çıkarcılık, bencillik, hak yeme, adalet yerine hukuksuzluk, tehdit ve linç.

Ekrem İmamoğlu’nun, “çok büyük tehlike” diye nitelediği sistemin arka planını özetlemeye çalıştık.

Doğrudur, bu düzen değişmelidir.........

© Cumhuriyet