Prag’da kasım ayı!

Eğer, kasım ayında yolunuz Çekya’nın başkenti Prag’a düşmüşse gitmeniz gereken en önemli adres “Komünizm Müzesi”.

Çünkü kasım Çekler için “kutsal” bir ay, Komünizm Müzesi de çoğu kasım merkezli sevinçleri, üzüntüleri bir film şeridine sığdırmış.

Çekya’nın son asırdaki tablosuna bakıyorsunuz bir çırpıda!

Örneğin yıllar sonra adı devrimlerle özdeşleşecek tıp fakültesi öğrencisi Jan Opletal’ın 1941’de Nazilerce öldürülüşü, ardından ülkenin Sovyetler Birliği uydusu olarak varlığını sürdürdüğü yıllardaki dram ve son tahlilde de Kadife Devrim’e tanıklık ediyorsunuz müzede.

Aslında iki katlı müze bir tür kitap, ülkenin yaşadığı evreleri yazan. İlk adımda dev bir Stalin heykeli karşılıyor sizi kızıl yıldız eşliğinde. Yanında Hitler’in Staromestse Namesti meydanındaki halka bakışı ve 2. Dünya Savaşı sırasındaki soykırımı anlatan kısa bir film var. Ve Nazilere bir tepki olarak yükselişe geçen komünizm yıllarındaki ağır sanayi atılımı sahnelenmiş. İkinci koridorda -özellikle Stalin’in ölümü sonrası- yöneticilerce yozlaştırılan komünist rejim şartları eleştiriliyor; sadece temel tüketim maddelerinin dağıtımını anlatan bir dükkân maketi, onun yanında bir gizli polis ofisi, sorgu sualsiz asılan Çek muhalifler temalarıyla. Sadece karne ile ailedeki çocuk sayısına göre verilen Çek çikolataları da ilgi çekiyor müzede. “Siyasi baskı ve genel çürüme” vurgusu eşliğinde “Zenit” marka fotoğraf makinesinin siyasi suikastlarda kullanılan bir keskin nişancı tüfeğine çevrilmiş hali dikkat çekiyor. 40 yılı........

© Cumhuriyet