Atatürk yolunda gelişmeler

Aradan bir hafta geçmiş olmasına karşın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yansımaları sürüyor.

Adalet duygusunun sarsıntıya uğradığı bir dönemde, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez’in Anıtkabir’in özel defterine yazdıkları, adalete yönelik görüşler yönünden önemlidir:

“Kurduğunuz Cumhuriyet, hukuk devleti ilkeleri üzerine inşa edilmiştir ve bizler de bu mirasın emanetçileri olarak adaletin tecellisi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını en üst düzeyde koruyarak hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu olarak bize gösterdiğiniz çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma hedefinde, adaletin ışığıyla yolumuza devam edeceğiz. Sizi minnetle, şükranla ve saygıyla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun!”

1924 yılında Cumhuriyet gazetesini çıkarmaya başlayan Yunus Nadi’nin, ardından Nadir Nadi’nin görevini günümüzde de aynı sorumlulukla yürüten Alev Coşkun, yazısında 30 Ağustos Zaferi’nin tarihsel kökenlerine iniyor, Nutuk’ta Atatürk’ün dile getirdiği bölümün ışığında Cumhuriyet Devrimlerini köklü bir sonuca bağlıyor:

“Bilindiği gibi, savaş aşaması bitince Aydınlanma aşaması başladı ve devrimler birer birer gerçekleşti. Önce saltanat kaldırıldı, sonra Cumhuriyet ilan edildi. Eğitim birliği sağlandı. Atatürk’ün 1905 yılında yüzbaşı iken söylediği, ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun küllerinden yeni ve genç bir Türk devleti kurulmalıdır’ görüşü gerçekleşiyordu.

15 yılda gerçekleştirilen Aydınlanma Devrimleriyle,........

© Cumhuriyet