We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Καλώς τον Φλεβάρη μας με τις είκοσι εννιά του μέρες!

2 0 0
01.02.2020

Της Ελένης Μπετεινάκη

«Για άλλη μια βραδιά κατέβηκα χθες βράδυ στο λιμάνι. Ήσυχη νύχτα, γλυκιά με ένα σχεδόν μισοφέγγαρο στον Ουρανό και μια λαμπερή Αφροδίτη να το προστατεύει. Όμως άλλα έψαχνα ανάμεσα στα ψαροκάικα, τις γνωστές πια γάτες του λιμανιού και τα σκεπασμένα δίχτυα. Ήξερα πως ο Φλεβάρης κάπου εκεί θα ΄ταν κρυμμένος. Τρελούτσικος όπως είναι , το ΄χε σκάσει λίγο πιο νωρίς μιας και του ‘πανε πως φέτος θα μπορούσε να μείνει στη γη μια μέρα παραπάνω. Ο Γενάρης που μας είχε αποχαιρετίσει το πρωί στο σχολείο μου ΄χε μαρτυρήσει τούτη τη ζαβολιά του μικρού του αδελφού. Και το πιο σπουδαίο, μου χε πει ακριβώς που ήταν η κρυψώνα του στο λιμάνι. Κι όσο τον έψαχνα προσεκτικά μην και με πάρει μυρουδιά, εκείνος καθόλου δεν κρυβότανε. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα κρατώντας παραμάσχαλα ένα ακορντεόν, με μια μάσκα και ένα καπέλο πειρατικό πάνω στο κεφάλι του έκανε την εμφάνισή του τραγουδώντας δυνατά, χωρίς να τον απασχολεί ούτε η ώρα, ούτε ο τόπος.

Πετάχτηκα μπροστά του με το ποδήλατο πάντα και του ‘πα να τραγουδά σιγότερα. Έβαλε τα γέλια και γρήγορα ρλήγορα κάθισε στη σχάρα του ποδηλάτου μου φωνάζοντας με όση δύναμη μπορούσε να βγάλει από μέσα του:

-Ξυπνήστεεεεεεεεεε όλοι, βγείτε έξω, γλεντήστε , τραγουδήστεεεε! Ήρθα, ήρθα, και φέτος μου χαρίσανε μια μέρα ακόμη στη ζωή μου, τ’ ακούτε ΟΛΟΙ! Δίσεκτο με φωνάζουνε, Τρελό και Κουτσοφλέβαρο μα εγώ ένα έχω να σας πω. Χορέψτε, τραγουδήστε, ζήστε επιτέλους δυνατά!

Τον πήρα γρήγορα γρήγορα και χαθήκαμε κι οι δυο με το ποδήλατο, μην ξεσηκώσει άλλο τη γειτονιά του λιμανιού. Αργά ήτανε, είχαμε μέρες να τα κουβεντιάσουμε όλα. Στο σχολείο τον άφησα, που του ΄χαμε φτιάξει κρεβατάκι ζεστό να ξεκουραστεί από το μεγάλο του ταξίδι…»

Μικρός, Κουτσός, Πλουτώνιος, ,Γκουζούκης, Κρυάρης, Κλαδευτής, Λησμονιάρης (γιατί όταν ξεκινάει να βρέχει ξεχνά να σταματήσει ) Μισερός, Χορευτής, Φλεγάρης , Φλιάρης, Κούντουρος και Κουτσοφλέβαρος είναι οι πιο γνωστές ονομασίες του σ΄όλη τη χώρα. Ξέρουμε πως είναι ο μήνας με τις λιγότερες μέρες, τις είκοσι οκτώ και τα δίσεκτα χρόνια παίρνει άλλη μια και μεγαλώνει, χωρίς ποτέ να καταφέρνει να φτάσει τους υπόλοιπους…

Είναι το στερνοπούλι του χειμώνα, το δεύτερο εγγόνι του χρόνου, ο μήνας των φλεβών δηλαδή των υπόγειων νερών που αναβλύζουν από τη γη λόγω των πολλών βροχών. Ο πιο χαρούμενος και σκανδαλιάρης μήνας που αν και κουτσός ξέρει να χορεύει, να διασκεδάζει, να αγαπά τις σκανταλιές, να ερωτεύεται και να τρυπώνει στις πιο απίθανες νύχτες του χειμώνα σκορπώντας γέλιο, χαρά και αναστάτωση με τις μεταμφιέσεις του.

«Ήρθε κάποτε μέρα κακιά κι ο ένας από τους μήνες, ο Φεβρουάριος που τα άλλα παιδιά τον φώναζαν Φλεβάρη, λαβώθηκε άσχημα στο ένα του πόδι. Δεν κατάφερνε πια να τρέξει τριάντα ολόκληρες μέρες όπως άλλοτε, μα μόνο είκοσι οκτώ και οι άλλοι τον έβγαλαν Κουτσοφλέβαρο…-Δεν είναι μήνας σωστός! Δεν τον θέλουμε στο παιχνίδι! Mίλησαν άσπλαχνα ένα πρωί δύο από τους μήνες- παιδιά. Οι άλλοι δέκα συμφώνησαν, χωρίς να το καλοσκεφτούν. Και τον έβγαλαν από το παιχνίδι… Δάκρυσαν τα........

© Cretalive