Vergi ve Vergilendirme Temelleri..

Önceki ölçümler, ağırlıklı kısmı arife günleri gerçekleşmek üzere, perakende satışlarda 0-50 arasında artışın yaşandığına işaret ediyor. Dokuz güne uzatılan tatil süresinin, başta turizm ve ilgili sektörler olmak üzere, kayda değer ciro artışlarının önünü açtığı öngörülüyor. Her kurban bayramında yaklaşık üç milyon adet (üçte ikisinden fazlası küçükbaş; geri kalanı büyükbaş olmak üzere) kesim yapıldığı biliniyor. Hac farizasının gerçekleştirildiği Suudi Arabistan’ı takiben dünyada en çok kurbanın kesildiği ülkemizde, bu sene itibarıyla kurbanlık satış pazarının 180 milyar liralık bir düzeye eriştiği hesaplanıyor.

“Daha nice bayramlara..” temennisi ile geride bıraktığımız bu dönemin hemen sonrasında gündeme gelmesi beklenen yeni vergi düzenlemeleri, şimdi ön plana taşınacaktır. Bu süreç ile ilgili olarak hemen bayram öncesinde ortaya atılan başlıklar; tartışmalara konu olan “borsada işlem vergisi”; “ciro bazlı vergi”; “yurtdışı çıkış harcında artış” ve benzerleri üzerinden farklı beklenti ve değerlendirmeleri şimdiden gündeme getirmiştir. İşte bu minvalde, vergi ve vergilendirme kulvarlarında geçerli kılınması gereken temel ilkeler ile işin birbirini tamamlayan teknik ve teknik olmayan yönlerini yeniden gözden geçirme/hatırlama zamanıdır:

Ekonomi politikalarının başarılı olabilmesi bakımından BÜTÜNCÜL ve SİNERJİK (birliktelikten güç çoğaltan) duruş ve uygulamalar esastır. Bu bakımdan, Parasal Politikalar – Mali Politikalar – Yapısal Reformlar üçlü sacayağının dengeli yapılandırılmasına dayanmayan bir vergi........

© CNN Türk