Güncel ekonomi okumaları - 6

Hafta başından beri açıklanan ve ortaya çıkan pek çok rakam-istatistik üzerinden ilgili okumaları yapmak; köklü tespitlere ulaşmak mümkün olacaktır:

Mart ayı bütçe rakamları; ilk çeyrek için beşyüz milyarı aşan bir açığa işaret etmektedir. Bir önceki ayda ortaya çıkan bütçe açığına göre yaklaşık @ oranında artış görülen Mart (seçim) ayında harcamalar artarken, gelirlerin düştüğü izleniyor. Faiz hariç Ocak-Mart bütçe giderlerinin, geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 101 oranında artış kaydettiği hesaplanıyor. Personel giderleri kulvarındaki artışın ise 2 düzeylerine ulaştığı ortaya çıkıyor. Sadece Mart ayında Temsil ve Tanıtım kalemindeki harcamaların, önceki aya göre sekiz kat arttığı görülüyor. Böylece, yılın tümü için hedeflenen açık rakamının beşte birinin ilk çeyrekte gerçekleştiği anlaşılıyor. Her hangi bir ekonomik seyirde, “bütçe açığı” var ise; “sıkılaştırıcı duruş ve mali disiplin” vasatından söz edilemeyeceği açıktır!

Merkez Bankası’ nın 2023 yılı için açıklanan 818.2 milyar liralık rekor düzeydeki zararının, büyük oranda KKM (Kur Korumalı Mevduat) enstrümanı kaynaklı olduğu değerlendirilmekte ve bu miktarın iki misline kadar artabilecek toplam yük bakiyesi bulunduğu hesaplanmaktadır. Ayrıca, KKM düşüş eğiliminde görülen duraklama da dikkat çekici bir gelişme olarak not edilmelidir. Merkez bankalarının her surette kar elde etmeleri mutlaka gereken bir teknik zorunluluk/şart olmamak gerekir. Genel tabloda, amaç ve hedeflerine ulaşma ehliyet ile performanslarına bakılır ki; 2023 yılında FED ve ECB de zarar yazmışlardır. Ancak, zarar durumu ortaya çıktığında, elde edilen/edilemeyen sonuçlar ile merkez bankasının rezerv kulvarındaki performans düzeyi, elbette ön plana çıkarılacaktır.

Şubat aylarına ait Ticaret Satış Hacim Endeksi ve Ciro Endeksleri istatistiklerine bakıldığında, aylık ve yıllık bazda her kalemde artış kaydedildiği izlenmektedir. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında yıllık artış % 85........

© CNN Türk