EKONOMİ'DE; TEKNİK, SANAT VE MAHARET..

Fado’ nun yitirilen değeri Misia’ nın, “duman kadar buğulu; kadife kadar yumuşak ve aynı anda, asit kadar yakıcı” ses ve tavrıyla yıllardır, “kadere isyanı” seslendirdiği hatırlardan çıkmıyor. Ancak, büyük sanatçılarda görülebilen bu katmerli teknik-sanat-maharet bileşiminin ve bütüncül kalitenin, yaşamın her alanını zenginleştirici etkisi biliniyor; izleniyor. Ekonomi kulvarını da, herhalde ve öncelikle, bu daire içinde değerlendirmek gerekiyor. Farklı fırsat, risk ve değerlerin, bütüncül bir kompozisyonda bir araya getirilmesi; ustalıkla hemhal edilmesi bekleniliyor. Eğer, “ enflasyon, bir kaderdir!. “ görüşüne peşinen ve çaresizce teslim olunmayacaksa, başarının formülleri, ancak bu yaklaşım üzerine inşa edilebiliyor

O halde, yirmiüç yıl önce kaybettiğimiz bir başka değerli sanatçı, söz ustası Özdemir Asaf’ ın “Adım” şiiri dizelerini hatırlamanın tam zamanıdır (*) :

Ben üç şey biliyorum;

Dinlemekle dört kılana anlatacağım.

En ziyade yoksul ve yoksun kesimleri ezen yüksek enflasyona karşı yürütülen ekonomik dezenflasyon politikalarının, tek kesime/sektöre/bacağa yüklenerek başarılı sonuç edilmesi etkin ve ustalıklı bir yol olamaz. Üç yönlü/bacaklı politika ile yaklaşımların birlikte kurgulanması ve senkronize; dengeli ve hakkaniyetli şekilde yürütülmesi gerekir. Teknik yönü ağır basan “parasal politikalar” bacağını önceleyip; “mali politikalar” ve “yapısal reformlar” inisiyatif ve payandaları olmadan; onlar eksik bırakılarak, kalıcı bir sonuç elde edilemeyeceği açıktır.

Nitekim, Merkez Bankası’ nın son ifade ve yazılı........

© CNN Türk