EKO-POLİTİK AKIŞIN GÜNCEL BAŞLIKLARI..

Amerikan ekonomisinde Ağustos ayı için ortaya çıkan ve Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi temsil eden yıllık enflasyon manşeti temelinde, FED’in önümüzdeki hafta için beklenen yüksek faiz indirimi beklentileri temelsiz kalıyor. Önceki okuma ve paylaşımlarımıza paralel olarak, “güçlü dolar” sendromunun yılsonuna kadar hakim unsur olacağı ortaya çıkıyor. 0.25 düzeyinde bir ilk indirimin; “durumu kurtarma/seçim sonrasına kadar geçiştirme” anlamına geleceği değerlendiriliyor.

Küresel eko-politika planında ana kerteriz noktası haline gelen ABD başkanlık seçimlerinde “başa-baş” gidişatın henüz bir aday lehine kırılamadığı; canlı tartışmada Harris’in görece daha etkin profil çizmesi ile birlikte, başta kripto varlıklar gelmek üzere, piyasaların çalkalandığı izleniyor.

Almanya’nın geleneksel rekabetçi güç alanı olagelmiş otomotiv sektöründe yaşadığı son sıkıntılar ve muhtemel bir daralma tehditinin, sadece ülke koşullarından değil ve fakat, otomobil sektörü ile teknolojisinde yaşanan ve Çin faktörünün öne çıktığı gelişmelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Bu günlerde, Çin ekonomisi ile ilgili farklı değerlendirmelerin ortaya konduğu; Trump’ın muhtemel bir seçim zaferine bağlı olarak yeni ticaret engelleri ile uğraşmak durumunda kalacağı görüşünün ağırlık kazandığı görülüyor. Çin’den gelen verilere dair şüpheli yaklaşım ve hatta gerçeklik sorgulamalarının, yeniden ön plana taşındığı fark ediliyor. Çin, eko-politik radarlarda kalmayı sürdürüyor.

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı işsizlik verileri görece bir gerilemeye işaret etse de; alt kırım analizleri yapısal ve kalıcı bir iyileşme eğilimine dayanak sağlamada yetersiz bulunuyor. Sanayi........

© CNN Türk