ABD istihdam verilerinde bir miktar bozulma; Japon Merkez Bankası’nın miniskül (0,15 puan) faiz artırım kararı; teknoloji-yapay zeka kulvarı hisselerinde düzeltme; Ortadoğu eksenli gelişmeler başta olmak üzere pek çok gelişme, “tetikleyici faktörler” kapsamında ifade edilmelidir. Bununla beraber, temel argüman ve harekete geçiren ana faktörün; “piyasaların faiz indirimi konusunda FED’in elini zorlama” meselesinden ibaret olduğu okunmaktadır. Her zaman konuşulan; “FED/merkez bankaları tarafından piyasalara mesaj-yönlendirme” mekanizması, belki de bu kere, muhatabı FED olmak üzere, tersine işletilmiş olmaktadır!
Yaşanan büyük çalkantı sonrasında dahi, mesela Goldman Sachs’ ın, Amerikan ekonomisinin resesyon riskini ’ den; %’ e çıkarması anlamlıdır ve dünyanın en büyük ekonomisinin derin ve güçlü yapısına işaret etmektedir. Nitekim, değerli meslektaşımız Nouriel Roubini’ nin son değerlendirmesi; “sert bir iniş sinyali görülmediği ve FED’ den büyük bir faiz indirimi beklenmediği” yönündedir. Keza, Avrupa Merkez Bankası (ECB) önde gelen isimlerinden Ollie Rehn de, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri “aşırı bir tepki” olarak değerlendirmektedir.
Pandemi döneminden bu yana ilk kez bu denli büyük bir dalgalanmanın yaşandığı bu sıkıntılı süreç; sermaye piyasaları kadar kripto varlıkları da olumsuz etkilemiştir. Üstelik, “güvenli liman” arayışına en yakın durumdaki altın enstrümanın dahi bu işten........