10.10; İSTATİSTİKLERİN GÜNÜ..

Teknik olarak “İşgücü İstatistikleri” başlığı ile yayınlanan işsizlik rakamları; sonradan gelen istatistik sınıfına giriyor ve geride bıraktığımız Ağustos itibarıyla güncelleme sağlamış oluyor. İşsizlik sayı ve oranı bakımından miniskül düzeydeki aylık çerçevesinde %8,5’luk bir seviye yakalandığı görülüyor. Sinyal etkisi bakımından kritik olan “tek haneli skor” durumunun sadece erkek nüfus için geçerli olduğu; kadın istihdam oranının, erkeklere kıyasla üçte bir düzeyine ancak ulaştığı; işgücüne katılma oranları bakımından kadınlar aleyhine aynı tablonun geçerli bulunduğu izleniyor. Geniş işsizlik cephesi ve genç nüfus işsizliği kulvarları bakımından dikkat çekici bir iyileşme de gözükmüyor. Genel ekonomi gidişatı ve çapraz okumalar çerçevesinde, yılın son çeyreği ve önümüzdeki yıl içerisinde çift haneli manşetler ile karşılaşma ihtimalinin arttığı değerlendiriliyor.

“İnşaat Maliyet Endeksi” kapsamında en güncel durumu yansıtan profil incelendiğinde;birleşik /bina / bina dışı kalemlerin tamamında izlenen artış eğiliminin, aylık ve yıllık bazda, “istikrarlı biçimde!” sürdüğü görülüyor. İnşaat sektörünün tamamında ihtiyaç duyulan bir “yeni ve yeniden yapılanma” gereksinimi orta yerde varlığını sürdürüyor.

Gene Ağustos itibarıyla güncelleme yapılan “Sanayi Üretim Endeksi”; sanayi-imalat kulvarındaki kan kaybı ve gerilemenin varlığına işaret ediyor. Sanayi üretimindeki yıllık azalışın %5 oranını aşması (5,3) ve aylıkta yaşanan önemli (%1,6) orandaki gerileme, sermaye ve ara malları kalemleri bazında da geçerlilik kazanıyor ve sürdürülebilir büyüme modeli inşası ile yürütülmesi bakımından sistematik risk faktörlerine işaret ediyor.

Kamuoyu duyarlılık ve ilgisi bakımından hemen daima ön planda yer alan “Gelir Dağılımı İstatistikleri” düzeltilmiş versiyonunda, gelir dağılımında eşitsizlik ölçüsü olarak en çok bakılan Gini........

© CNN Türk