Askerlikten yadigar renk kırmızı.. |
Geçenlerde Ankara'daydım. Cer Modern'deki sergileri görmeye gittim. Habip Aydoğdu'nun "Yaşanmamış Tarihe Notlar" isimli sergisine girdim. Başta herşey normal başlıyor. Fakat sergi içinde ilerledikçe eserlerin ötesinde sizi bir kaç yerden birden çarpan çok daha başka bir şeyle karşılaşıyorsunuz.
Sergi alanında minicik bir ekranda dönüp duran 4 dakikalık bir video var. Habip Aydoğdu atölyesinde, elleri boya içinde. Yeri geliyor kendiyle ilgili yeri geliyor yazıları ile ilgili yeri geliyor sergideki eserleri ile ilgili bir şeyler anlatıyor.
Çok gerçek. Çok derin. Çok duygulu ve de çok tanıdık cümleler. Yalnızca buradaki anlatımından, Aydoğdu'nun duyguya, ruha ve bilinçaltına karşı olan merakını görebiliyor, hayatı anlamlandırma biçimine saygı duyuyorsunuz.
Sergide pek çok resim ve heykel var. Bir Van Gogh sandalyesi var. Taş bağlanmış kayaklar var. "Göz yaşı" adını taşıyan yanıp yanıp akmış kırmızı bir mumu anımsatan büyük bir heykel var. O heykelin yakınına girince farklı şeyler hissediyor, şöyle şeyler diyebiliyorsunuz;
"yakıcı bir gözyaşı, ateş gibi yakan, alev alev kavuran bir acının ardından dökülmüş kanlı gözyaşları, baksana eritmiş doğduğu yeri de düştüğü yeri de, bunlar bitmeyen gözyaşları.."
Sergide yoğun renk kırmızı. Ardından siyah ve beyaz geliyor. Yer yer sarı ve maviler de varlar ama şöyle bir geneline baktığınızda serginin, aklınızda kalan renk yalnızca kırmızı.
Videonun bir yerinde Aydoğdu "ben her rengin ressamıydım aslında ama.." diyor, sonra da "... zamanla sanatçılar kendisine ulaşmak için bir şeyleri elemeye başlıyor.." diye cümlesine devam ediyor. Ardından da derdini en iyi anlatan, sığındığı rengin kırmızı olduğunu açıkça itiraf ediyor.
Habip kırmızısı diye geçen bu sığınak kırmızı renk ise aslında Aydoğdu'nun askerlik yıllarına dayanıyor. Okuyup öğrendiğim hikayenin kısa özeti şöyle;
Aydoğdu askerde bir gün resim yapacak, bir şeyler çizip boyayacak, hiçbir şey bulamayınca eline bir ıstampa mürekkebi geçiyor. Başlıyor onunla boyamaya yaptığı resmi. Sonra o günden........