Erken Yaşta Finansal Hazırlık ve "Finfluencer” ‘lar

Bir zamanlar bizim de kendimizi bulduğumuz gibi. Bizimle nasıl çalışılır, nasıl söz geçirilir, maaş beklentimiz nedir, kullandığımız dil nedir, neden öyledir? Kuşak ayrımı yapılmaksınız bu tartışmalar her kuşak için gündemdedir ve böyle de devam edecektir. Diğer yandan, dünyada artan yaşam maliyetleri, ekonomik belirsizlikler ve pandemi sonrası istikrarsızlıkla da hızla dönüşen ekonomik zorluklar sebebiyle, yeni kuşaklarımızın finansal okuryazarlık öğrenmesi giderek daha büyük önem taşıyor. OECD'nin yeni araştırması, 15 yaşındaki çocukların dijital ekonomiye hazırlanmak için gereken finansal okuryazarlık ve matematik becerilerinden yoksun olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, Gen Z'nin dijital finansal araçları etkin kullanabilmesi için finansal eğitimin önemini vurgulamaya yetiyor.

Erken Yaşta Finansal Hazırlık

Şu an 40’lı yaşlarında olan belki Y kuşağın son temsilcilerine, 18 yaşındaki kendine ne söylemek istersin diye sorduğumuzda, “Apple hissesi al” derdim yanıtını çokça duyuyoruz. Çünkü hepimizin dileği/pişmanlığı aslında, tasarruf ve yatırım ilişkisine erken uyanmak/yönlendirilmemek. Nitekim araştırmalar da, Gen Z'nin kendinden önceki kuşaklara göre -en azından- daha az borçlanma eğiliminde olduğunu ve yan gelir ile tasarruf kaynaklarına da daha yatkın olduğunu gösteriyor. Bilgi, teknolojik erişim arttıkça bu tür bilinçlenmenin de artacağı kabul ediliyor. Bu görece olumlu eğilimlerin desteklenmesi ve güçlendirilmesi için de erken yaşta finansal eğitim kritik öneme sahip. Diğer yandan Gen Z, fintech ürünlerine ve mobil finansal çözümlere de daha yatkın. Sadece bu araçları etkin kullanabilmek için temel finansal kavramlarını doğru anlamaları yetiyor.

Sosyal Medya ve Finansal Bilgi

"Finfluencer"lar olarak adlandırılan finansal içerik üreticileri, Gen Z için önemli bir bilgi kaynağı haline gelmiş durumda. Her yaştan finfluencer’ı sosyal mecralarda........

© CNN Türk