S-400/F-35 tartışmaları: Dengeden dengesizliğe ince çizgi

Son balon/hikâye özetle şu: Amerika Türkiye’ye bir teklifte bulunmuş ve demiş ki, "Tamam S-400’lerin Türkiye topraklarından derhal çıkarılması ısrarımdan vazgeçeyim, buna karşılık bu hava savunma sistemleri İncirlik Üssü’ne götürülsün ve orada Amerikan askeri personelinin kontrolüne bırakılsın." Türkiye bu öneriyi kabule yakınmış ve bu sayede de F-35 programına geri dönebilecekmiş. Yani F-35 alabilecekmişiz.

Bu önerileri Türkiye’nin kabul etmesinin hiçbir şekilde mümkün olmadığı ortada. Ancak yine de S-400’lerle ilgili olarak bir tartışma ortamı yaratıp bunu canlı tutmaya gayret edenler ortalıkta epeyce aktif. "Türkiye böyle bir öneriyi neden kabul edemez" tezinin temeli şuna dayanıyor: Öncelikle bizim bu hava savunma sistemlerini kullanacağımız ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Buna teorik olarak Kıbrıs Rumları da eklenebilir; ancak onların hava gücü olmadığı için böyle bir ihtimal şimdilik söz konusu değil. Ancak Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Baf (Pafos) şehrindeki Andreas Papandreu hava üssüne Yunan uçakları konuşlandırılır ve Türkiye onları havalanmadan önce imha edemezse veya birkaçı kalır ve havalanırsa o zaman Rumlara (aslında Yunanistan) karşı da bu sistemlerin kullanılması söz konusu olabilir. F-35’ler de aynı şekilde Yunanistan/Rumlar ve PKK/PYD’ye karşı kullanılacaktır ilk etapta…

Sorun şu ki, biz S-400’leri İncirlik’e teslim ettiğimiz zaman hem bu füzelerin hem de alacağımız F-35’lerin Yunanistan/Rumlar ve PKK/PYD’ye karşı kullanılması riske girecektir. S-400 hava savunma sistemleri İncirlik’ten Amerikan personelinin elinden zorla alınıp hemen harbe hazır hale getirilip kullanılamazsa –ki kullanılamama ihtimali yüksek– kendi........

© CGTN Türk