Litvanya’da halka ‘savaşa hazırlık’ broşürü dağıtılacak: Bölgeye savaşı kim getirdi?

Litvanya'da halka “Kriz veya savaş durumunda: Ne yapılmalı?” başlıklı broşürler dağıtılacak.

Sonbaharda yaklaşık bir milyon haneye dağıtılması planlanan bu bildiri, kriz anlarında Litvanya vatandaşlarının ne yapması gerektiğini anlatacak.

Litvanya Parlamentosu (Seimas) vekili ve Hristiyan Demokratlar (TS-LKD) partisi üyesi Laurynas Kasčiūnas, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, broşürün amacını “Amaç bu yayının her ailenin masasında bulunması. Bu, olası senaryolarda sevdiklerinizin güvenliğini planlamaya nasıl başlayacağınıza dair bir temel oluşturmak için gerekli” ifadeleriyle açıkladı.

Savunma Bakan Yardımcısı Kamile Gogelienė ise, “Tüm hane halkı bu yayını posta kutularında bulacak. Hazırlanan 900 bin yayının Eylül ve Ekim aylarında, geri kalanının da gelecek yılın başında dağıtılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yalnızca Litvanya da değil, diğer Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleri de Rusya ile ‘beklenen savaşa’ hazırlanıyor.

Önceki günlerde de, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Rusya’ya ait bir insansız hava aracının (İHA) Letonya topraklarına düştüğünü açıklarken, ittifakı ‘İHA’ları vurma yeteneği de dahil olmak üzere’ bu tür olaylara verilecek tepkileri tartışmaya çağırdı.

Yani Rinkevics, NATO’dan Rus İHA’larını vurmasını istedi…

NATO’nun genişlemesi, Rusya’ya komşu ülkelerin birer birer savunma harcamalarını artırması ve bölgenin askerileştirilmesi gibi gelişmelerin, genellikle Rusya’nın 2022’de başlattığı Donbass operasyonundan sonra meydana geldiği düşünülür. Batı medyasının da genel tavrı bu şekilde.

Ancak, özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çözüldüğü dönemde ve sonrasında, NATO çoktan genişlemişti, genişlemeye de devam etti.

Litvanya ise,........

© CGTN Türk