Çin, Rusya, eriyen buzullar: ABD’nin yeni Arktik Stratejisi belgesi ne anlatıyor?

ABD Savunma Bakanlığı, 2024 Arktik Stratejisi isimli yeni bir belge yayınladı.

Belgede, ‘çevresel değişimlerin’ Arktik bölgesini etkilediği ve bunun ‘ABD güvenliği için ne anlama geldiği’ açıklanıyor.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, yayınlanan 28 sayfalık belgeyi Pentagon’da düzenlenen brifingde anlattı.

Hicks, brifingini klasik bir Amerikan söylemi olarak ABD ve bölge ülkelerinin ‘savunusu’ anlatısına dayandırsa da, brifingde ve raporun kendisinde ABD’nin bölgede atması muhtemel adımlara ilişkin önemli ipuçları bulunuyor.

“ABD'nin Arktik bölgesi, anavatanımızın savunması, ABD ulusal egemenliğinin korunması ve savunma antlaşmalarımızın sürdürülmesi için kritik öneme sahiptir” diyerek söze giren Hicks, iklim değişikliği nedeniyle eriyen buzların yeni deniz yollarının açılmasına neden olduğunu, bunun ticaret yolları açısından ‘yeni fırsatlara’ kapı açsa da ‘bölgenin erişilemezliğiyle korunan uluslar adına’ riskler barındırdığı görüşünde.

Hicks ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) Arktik'teki varlığını artırdığını ve Rus donanmasıyla birlikte gerçekleştirdiği operasyonlarla faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Çin’in bu konumunu ‘endişe verici’ olarak nitelendiren Hicks, Rusya’nın varlığını ise “ABD ve müttefik topraklarını riske atabilir” ifadeleriyle yorumladı.
Rusya’nin Arktik bölgesinde Sovyet dönemi askeri tesislerini yeniden açtığını söyleyen Hicks, "Rusya, bölgede güvenlik ve istikrar için akut bir tehdit oluşturmaya, Arktik'teki askeri altyapısını artırmaya ve Arktik suları üzerinde aşırı iddialarda bulunmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hicks, ‘tehdit’ olarak tanımladığı Çin ve Rusya’nın işbirliğine dair de şunları söyledi:

"Çin’in Rusya'nın Arktik'teki enerji kullanımını büyük ölçüde finanse etmesi ve Rusya ve Çin'in Alaska açıklarında artan ortak askeri tatbikatlar yapması ile büyüyen bir işbirliği gördük. Bu faaliyetlerin hepsi, iklim değişikliğinin hızla ısınan sıcaklıklar ve incelen buz örtüsü nedeniyle arttı ve tüm bu faaliyetleri mümkün kıldı."

Belgede çizilen bu tabloya ilişkin çözüm önerileri ise ‘birleşik kuvvetlerin yeteneklerinin artırılması, müttefikler ve ortaklarla daha fazla işbirliği ve Arktik'te ABD varlığının sürdürülmesi’ olarak sıralanmış.

Yani ABD, “Yayılmaya, askeri varlığı artırmaya devam” diyor.

Hicks’in “İzle ve tepki ver” ifadeleriyle tanımladığı bu yaklaşım, sahada istihbarat, gözetim, keşif çalışmaları, müttefiklerle işbirliği ve caydırıcılık faaliyetlerinin artırılması’ olarak karşımıza çıkacak.

Arktik ve Küresel Dirençten Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Iris Ferguson ise, “Doğru algılama, komuta ve kontrol için doğru iletişim mimarisine sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz” diyor.

Ferguson ayrıca, "Taktikleri ve ekipmanları kullanmak, benzersiz Arktik ortamında başarı için olduğu kadar hayatta kalma için de bir........

© CGTN Türk