İran - İsrail savaşı başlıyor mu?
1979’da İran İslam Devrimi gerçekleştiğinden bugüne İran’ın iki büyük düşmanı var. Bunlardan biri “büyük şeytan” olarak adlandırdığı ABD diğeri ise "küçük şeytan" olarak adlandırdığı İsrail ve Siyonizm. 45 yıldan beri İran İsrail’e ve Siyonizm’e karşı bir mücadele vermektedir ve İsrail’in yaşam ve varlık hakkına karşı çıkmaktadır. Zaman zaman İsrail’i haritadan silmekle tehdit etmektedir. İsrail de İran’dan geri kalmamakta, hemen her fırsatta İran’ı tehdit etmektedir. Özellikle, Netanyahu hükümetleri döneminde İsrail’in bir numaralı gündem maddesi İran ve İran’ın nükleer programı olmuştur. Hemen her fırsatta Netanyahu ABD’yi İran’a bir müdahale için ikna etmeye çalışmıştır. Her defasında ABD bir bahaneyle bu ısrarı geçiştirmiştir.
Hamas'ın 7 Ekim’de Aksa Tufanı adını verdiği eyleminin ardından İsrail faturayı İran’a kesmek istemişse de Biden yönetimi İsrail’in bu hamlesini elde istihbarat yok gerekçesiyle engellemiştir. Geçtiğimiz Nisan ayında İran, Şam’daki konsolosluğuna yapılan İsrail saldırısına karşı misilleme hakkını kullandı. Füze saldırısının ardından İsrail’in de karşılık vermesi ve ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin geçirmiş olduğu helikopter kazası ve ondan sonra İran’da seçim süreci derken cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılan Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin İran’da Devrim Muhafızlarının misafirhanesinde İsrail tarafından suikasta uğramasının ardından Hasan Nasrallah'ın, Lübnan’da kale gibi korunan yeraltı sığınağında ABD’nin verdiği sığınak delici bombalarıyla İsrail tarafından öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu.
İsmail Haniye konusunda ağırdan alan İran, söz konusu Hasan Nasrallah olunca birkaç gün içinde hemen harekete geçerek İsrail’e yoğun bir balistik füze saldırısı düzenledi. Bu sefer Nisan ayından farklı olarak İran balistik füzelerle birlikte hipersonik füzeler de fırlatarak Demir Kubbe ve öteki hava savunma sistemlerini aşarak İsrail’deki hedefleri vurdu. Bunlardan birkaçının askeri üs olduğu söyleniyor ancak İsrail’de medyaya uygulanan sansür nedeniyle vurulan hedefler arasında askeri üslerin olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Saldırıdan önce İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın aldatıldık demesi yani İran’ın İsmail Haniye için misillemeden vazgeçmesi karşılığında ABD de Gazze’de ateşkes imzalanmasını sağlayacağına söz vermesi ancak bu sözü tutmaması Pezeşkiyan’ın ABD bize yalan söyledi, bizi aldattı açıklamasını yapmasına neden olmuş, bu açıklama hem İslam dünyasında hem de İran’da büyük bir tepki yaratmıştı. Anlaşıldığı üzere İran’la bir şekilde anlaşan ABD, İsrail’i de İran’ın misilleme yapmayacağı konusunda ikna etmişti; lakin İran’ın........
© CGTN Türk
visit website