Vergide Dünya Halleri – 2026 / 1 |
Büyük Umutlar, Charles Dickens’in toplumsal eleştiriyi bireysel gelişimle harmanladığı, insan ruhunun kırılganlığını ve büyüme sancılarını derinlemesine işlediği bir romandır. Romanın merkezinde Pip adında bir genç vardır;
Fakir bir çocuk vardı, adı Pip,
Hayatın rüzgârında savrulan bir yaprak gibi,
Büyük umutlar kurdu yüreğinde,
Parlayan bir gelecek, uzak ve gizemli…
Yeni bir yıla girdik hem de çok büyük umutlarla. Ancak dünya arenasında ki savaşlar ekonomik çalkantılarla beraber ahlaki çöküşün zirvesine tırmanış maalesef bu umutları yerle bir ediyor.
Bir yanda toplumların altın çağı yaşadığı romantik yıllar; köy enstitüleri, halk evleri, Finlandiya modeli eğitim yapıları Vietnam, G. Kore, Rusya başta Doğu Avrupa toplumsal örgüt modelleri öteki yanda dünyayı kasıp kavuran en üst düzeyde ki ahlaki utanç zafiyetleri…
Vergi dünyasındaki gelişmelerle en çok neleri konuştuk onları hatırlayalım istedim bu yazımızda da…
Tapuda Güvenli Ödeme Sistemi 1 Mayıs 2026’da Zorunlu Hale Geliyor…Gayrimenkul sektöründe uzun süredir beklenen önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, ikinci el araç satışlarında kullanılan Güvenli Ödeme Sistemi, artık konut, arsa ve iş yeri satışlarında da zorunlu olacak. Yeni uygulamanın 1 Mayıs 2026 itibarıyla tüm taşınmaz satışlarında devreye alınması planlanıyor.
Bugüne kadar uygulanan;
Elden veya doğrudan yapılan para transferleri,
Tapu devri öncesi ödeme kaynaklı mağduriyetler,
Satış bedelinin tapuda düşük gösterilmesi
Kayıt dışı işlemler ve vergi kaybı,
Bu durumlar, hem alıcıyı hem de satıcıyı ciddi hukuki sorunlarla karşı karşıya bırakabiliyordu.
Yeni Sistemde,
Güvenli Ödeme Sistemi ile birlikte süreç şu şekilde ilerleyecek:
Yediemin Hesabı: Satış bedeli, alıcı tarafından satıcının hesabına değil, banka bünyesinde açılan yediemin hesabına yatırılacak.
Bloke Süreci: Yatırılan tutar, tapu devri resmi olarak tamamlanana kadar bloke edilecek.
Otomatik Ödeme: Tapu müdürlüğünden satışın gerçekleştiğine dair onay geldiği anda, tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılacak.
Bu yapı sayesinde, “parayı verdim ama tapuyu alamadım” veya “tapuyu verdim ama ödeme yapılmadı” gibi ihtilaflar ortadan kalkacak
Tapuda gerçek değere geçiş için yeni düzenlemeler devreye sokulmaya başlandı. Maliye ve Tapu İdaresi koordinasyonu başarıyı getirecek gibi görünüyor.
Meslektaşımız Abdullah Tolu’da yazdı bu hususları. Bu konuda atılan adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
– Taşınmaz değerleme sistemi uygulamaya alındı.
– Düşük beyan edilen tapu harcı için vergi ziyaı cezası yüzde 25 oranından 1 (bir) kata çıkarıldı.
– MEVA sistemi (Mekansal Veri Analiz Sistemi) uygulamaya konuldu.
– SPK ile BDDK tarafından yetkilendirilen değerleme kuruluşlarınca, konut finansmanı ve sermaye piyasası mevzuatı gereğince düzenlenen değerleme raporlarının düzenlettiren kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından raporun düzenlendiği tarihte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda ve bedelsiz gönderilmesi zorunluluğu getiriliyor.
Fakir bir aileden gelen Pip, bir gün beklenmedik bir servet mirası sayesinde “yüksek bir sınıfa” adım atar. Ancak romanın gerçek felsefi gücü, bu zenginliğin ona ne getirdiği değil, ruhunu nasıl etkilediğinde yatar.
Bir gün kapısı çalındı servetin,
Düşler kadar parlak, ama ruh kadar boş.
Statü, şöhret, göz kamaştıran altın,
Ama kalpte bir sızı, sessiz bir çığlık…
Geçmiş Yıl Zararlarını Asgari Kurumlar Vergisi Hesabında Düşebilir miyiz?DANIŞTAY YD KARARI VERDİ!
Danıştay 3. Dairesi, Maliye’nin geçmiş yıl zararlarının asgari kurumlar vergisi matrahından düşülemeyeceği hususunda yaptığı düzenlemenin yetki aşımı kapsamında KVK’nın 32/C ve Anayasanın 73. Maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne 23 No.lu Tebliğ ile eklenen Asgari Kurumlar Vergisi Hesabında geçmiş yıl zararların indirimini engelleyen hükümlerin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay VDDK Maliye ‘nin itirazını reddetti. Danıştay en son ilgili düzenlemenin iptaline karar verdi. (Danıştay 3. Dairesi’nin 25.11.2025 tarihli ve E.2024/5700, K.2025/4831 sayılı Kararı).
Gerekçeli kararın özeti; Düzenlemenin amacının, çeşitli indirim ve istisnalar nedeniyle düşük vergilemenin önlenmesi olduğu belirtilmesine karşın, bu mahiyette olmayan gider fazlalığından kaynaklanan geçmiş zararlarının asgari vergi matrahından düşülmesine izin verilmemesi, ticari bilanço zararı üzerinden oranında vergi alınmasına yol açacağından, kurumlar vergisinin konusunun, kanunun birinci maddesinde sayılan kurumların kazançları olduğu dikkate alındığında, geçmiş yıl zararlarından dolayı vergiye tabi kazancı olmayan bir mükellefin dava konusu düzenleme nedeniyle vergi ödemek zorunda kalacağı da açıktır. Bu nedenle, dava konusu, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği’nin “32.5 Yurtiçi asgari kurumlar vergisi” bölümünün (32.5.4) ve (32.5.6) alt bölümlerinin yedinci paragrafları ile (32.5.6) alt bölümünde yer alan üçüncü ve beşinci örneklerin geçmiş yıl zararlarını ilgilendiren kısımlarının iptaline karar verilmiştir.”
Dickens, insanın umut ve arzularının, ahlaki değerler ve içsel tatminle çatışabileceğini gösterir. Pip’in hayatındaki en önemli dönemeç, sadece toplumsal statü kazanması değil, kendi hataları ve gururu ile yüzleşmesidir. Burada, bireysel olgunlaşmanın, dışsal başarıdan çok içsel farkındalıkla gerçekleştiği felsefesi öne çıkar.
Dickens bize fısıldar:
“Gerçek büyüme, dışarda değil, içeridedir.
Gururla dolu yollar geçici,
Ama vicdan ve empati........© Bodrum Gündem