menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

2025 Yılı Vergide Dünya Halleri:1

9 1
17.02.2025

Her geçen yıl bir öncekini aratır hale geldiğimiz, zor zamanlara erdiğimiz, geçim derdinin düşün derdini bastırdığı, huşu içinden yeşeren hislerimizin ise tamamen alt bilince batırıldığı günlerin akışına kapılıp giderken, vergi ile ilgili haberlerin ilgi alanı dışında kalmasına izin vermeyen bir düzen-sizlik içinde yaşayıp gidiyoruz işte…

Dünya ülkeleri kalkınmanın sefasını süredursun, biz büyümenin alfabesinde elif ba ile geçirelim daha kaç ömrü…

Çin ekonomisi mi? Yoksa Amerika mı? Ya da Avrupa ekonomisi medeni liderliğin gölgesinde mi büyüyecek? atışmalarının vesvesesinde mi güneşlenelim?

“Bağışlamayan meczup tarihin şerinde, savrulup gidiyoruz işte kör bir talihin yelinde…”

Bugün köşemizde; 2025 yılının, özelde şirketlere genelde tüm mükelleflere hangi yeniliklerle neler getirip hangi sorumlulukları yüklediğinin üzerinden birlikte geçmiş olalım.

1.İş Sağlığı ve Güvenliği Zorunluluğu 2025…

İş güvenliği uzmanı ihtiyacı, işyerindeki çalışan sayısı, tehlike sınıfı ve işin niteliğine göre belirlenir. Kanunda net bir çalışan sayısı belirtilmemiş olsa da, genellikle 50’den fazla çalışanı olan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurulması gerekmektedir. Ancak, az tehlikeli sınıfta yer alan 50’den az çalışanı olan işyerleri için de 2025 yılından itibaren iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. 50’den az olarak belirtilen ifade esasen 1 işçiyi dahi kapsamaktadır.

Az tehlikeli işyerleri, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından düşük risk taşıyan işyerleridir. Bu işyerlerinde genellikle fiziksel, kimyasal veya biyolojik riskler bulunmaz veya bu riskler düşük seviyededir. Ofisler, mağazalar, küçük atölyeler gibi işyerleri az tehlikeli işyerlerine örnek olarak verilebilir.

Ortak Kanuni temsilci veya şirketinizdeki yetkili olan müdür olan kişi, eğitim alarak bu sorumluluğu yerine getirebiliyorsunuz.

16 Saat eğitim almanız gerekiyor.

Sonrasında sınava giriliyor ve 100 üzerinden en az 50 alarak sınavı geçmeniz gerekiyor.

Her çalışana da aylık olarak 10 dakika ayırmanız gerekli.

Dışarıdan Hizmet Alabilirsiniz. OSGB veya ÇASMER denilen kurumlardan hizmet alınabiliyor. Personel sayısına göre bir teklif alıyorsunuz ve aylık olarak fatura karşılığı ödüyorsunuz.

2.Günlük Hasılat Tespiti Vergi Sistemine Girmiş Oldu…

Bir ayda üçten bir yılda 12’den az olmayacak şekilde vergi idaresince yapılan yoklamalar sonucu tespit edilen günlük hasılat tutarları, ortalamasından hareketle aylık hasılat tutarı hesaplanacaktır. Bu şekilde tespit edilen aylık hasılat tutarlarının toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünmek suretiyle aylık ortalama hasılat tutarı belirlenecektir. Aylık ortalama hasılat tutarı, faaliyette bulunulan ay sayısı ile çarpılmak suretiyle mükelleflerin ilgili takvim yılı hasılatları tespit edilecektir.

Tespit edilen hasılat tutarları mükelleflerin türüne göre belirlenecek ciro rakamları ile mukayese edilecektir. Tespit edilen hasılat bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı mukayese edilecektir. Bu mukayese işletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait işletme hesap özetinde yer alan dönem içinde elde edilen hasılat tutarı ile yapılacaktır. Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutarı mukayesede kullanılacaktır.

Tespit edilen hasılat ile yukarıda belirtilen mükellef gruplarına itibarıyla yapılan mukayese sonucu aradaki fark ’den fazla ise bu durumdaki mükellefler riskli mükellef kabul edilecektir. Riskli mükelleflere VUK’un 370. maddesi kapsamında izaha davet edilecektir. İzahı kabul edilen mükelleflere herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Mükelleflerce yapılan izahın yeterli bulunmaması hâlinde, değerlendirme sonucunu içeren yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde mükelleften bazı şartları yerine getirmesi istenir. Bu şartlar (1) hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, (2) eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi ve (3) ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanun’un 51. maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla aynı sürede ödenmesi şeklindedir. Şartları yerine getiren mükelleflere vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan vergi üzerinden oranında kesilecektir. Vergi ziyaı cezasının ’inden vazgeçilecektir.

3.UTTS Montajı Kimlere ve Hangi Şirketlere Zorunludur?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) montajı, ticari araçlar ve akaryakıt sektörü için yasal bir zorunluluktur.

Vergi Mükellefi Araç Sahipleri: Akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilikler.

Şirket Filoları: Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil edilen tüm şirket araçları.

Akaryakıt İstasyonu........

© Bodrum Gündem