Çay üreticisinin emeği piyasadan değersiz

Yaklaşık 1 milyon kişinin geçim kaynağı olan çay hasadı başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, hasat başladıktan sonra açıkladığı yaş çay alım fiyatıyla, çay tarımı yapan küçük aileleri şirketlerin işçisine dönüştürme niyetini ortaya koydu. Çayda sözleşmeli üretim modeline geçilmek istendiğini, üretimden tüketime çayın tüm süreçlerindeki her türlü hakkın şirketlere tahsis edilmek istendiğini biliyoruz. Bu modele geçilecek bir yasa hazırlığı uzun yıllardır sürüyor. Yasa hazırlığının bir parçası da, tıpkı şeker ve tütün gibi özelleştirmelerde olduğu gibi kamunun zarar ettirilmesi, üreticilerin işçileşmesi ve market raflarına yansıyan zamlar. Çayda olan biten her şey bu hazırlığın sinyalini veriyor.

Yaş çay alım fiyatı geçtiğimiz yıl 3 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı tarafından Rize’de 11 TL 30 kuruş olarak açıklanmıştı. Çay üreticilerinin geçtiğimiz yılki beklentisi 18 TL idi. 11 TL 30 kuruş ile borca ve açlığa mahkum edilmişlerdi. Bu fiyat üretim maliyetini ve insanca yaşamı sağlamıyordu. Önceki sene Rize’de, Artvin’de çay üreticileri sokaktaydı. Yaş çay fiyatı kilogram başına 30 kuruşluk destek primi ile 7 lira olmasına karşı çıkıyor, kota ve kontenjan uygulamalarının terk edilmesini istiyorlardı. Aynı günlerde ÇAYKUR çay fiyatına C,7 zam yapmış ve marketlerde çay kuyrukları görülmüştü.

Tarım üreticisi uzun süredir Türkiye’deki daha geniş liberalleşme ve özelleştirme politikalarının bir parçası olarak........

© Birgün