İşçi yurtdışında yabancı iş hukukuna teslim edildi

Yargıtay Genel Hukuk Kurulu yurtdışında inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışan inşaat işçilerinin işçilik hakları ile ilgili işverenlerine karşı açtıkları iş davalarında çalıştıkları ülkenin İş hukukuna tabi olmaları yönünde bir karar verdi. Bu kararın yurtdışı inşaat sektöründe faaliyet gösteren ve özellikle beşli çete olarak anılan firmaların yönlendirmeleri ile alındığı ve işçilerin hakları bakımından ciddi sorunlara yol açacağı görüşleri hâkim. İstinaf Mahkemeleri tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınan bu kararla ilgili sonuç merakla beklenirken biz de konuyu İş Hukuku Uzmanı Avukat Süleyman Oğuz’la konuştuk.

Yurtdışı inşaat işlerinde çalışan işçilerin çalıştıkları ülkelerin iş mevzuatına tabi olmaları isteği kimin talebiydi ve bu talep nasıl karşılık buldu?

Yurtdışında inşaat işi yapan işverenlerin, özellikle beşli çetenin, çatı örgütlerinin fiili yönlendirme, gayret ve çabası ile Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 10/05/2023 tarihinden itibaren yurtdışında çalışan, işverenin Türkiyeli, işçinin Türkiyeli olduğu, sigortasının SGK'ye ödenen işçilerin çalışmalarından kaynaklı iş sözleşmesinde işçinin fiilen çalıştığı ülkenin mevzuatının uygulanması yönünde birçok sorunlar doğuracak, keenlem yekûn, bir karar vermiştir.

Bu karar yurtdışında çalışan işçiler bakımından nasıl sorunlar doğuracak?

Öncelikle tarafları Türkiyeli olan bir sözleşmede Rus, Fransız, Arabistan, Irak, Ukrayna, Romanya, Gine, Cezayir İş Kanunları üzerinden karar vermesi milli egemenliğe, bağımsızlığa vurulan bir darbedir.

Diğer bir husus maalesef Türk iye yargısı, ülkemizde çok güçlü........

© Birgün