Dayanışma Gönüllüleri’nden çağrı: ‘Bu davet bizim’

Tarih insanın tarihi. Dayanışma ise hafızanın yaşatılmasıdır. Nesiller boyu hafızanın aktarımından, birbirimizin yüreğini yüreğimizde hissetmekten, paylaşmaktan vazgeçmemektir.

Araştırmacılar Antik Çağ’da günümüzün Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş topraklarındaki Kommagene’de dayanışma ve birlikteliğin en büyük değer olduğunu, Kommagene adının da “herkesin birliği, beraberliği” anlamına geldiğini söylüyor.

İşte yıllar öncesinden ismini dayanışmadan alan o topraklarda Maraş merkezli deprem yaşandığında Dayanışma Gönüllüleri olarak dayanışmayı ilmek ilmek ördük hep birlikte.

Bizim memleketimizde dayanışma yılda iki kez peynirin, yumurtanın, bakliyatın bir meydanda paylaşıldığı Hakkari’den, Afyon Sandıklı’da ortak çeşmelerin, fırınların, çamaşırhanelerin onarımı için asılan ipe isteyenin para, isteyenin eşya astığı dayanışmaya, Hatay’da ziyaretlerde kurulan ortak sofralara ülkenin her yerinde yüzlerce örneğin yaşatıldığı topraklardır. Bu yüzden de birlikte yarattığımız “yardım, hayır” değildir, dayanışmadır. İnsana, yaşama aittir ve tam da bu yüzden dayanışma devrimcidir.

∗∗∗

Bugünlerde müfredat tartışmasında da yaşadığımız gibi onların değerleri “hayır yapmak, hayırseverlik, yardım”dır, lütfetmek, bahşetmektir. Bizim değerlerimiz, bu toprakların, halkın değerleridir, paylaşmaktır, dayanışmadır.

17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli depremden, Van depremine, İzmir’de yaşanan depremden Maraş merkezli on bir ilde yaşanan depreme Dayanışma Gönüllüleri yolculuğu bitmeyen yolculuğumuz oldu bu topraklarda.........

© Birgün