Çocuk işçiliğini yaygınlaştırma bakanlığı

Müfredatta temel vurguların başında ahilik ve fütüvvet geliyor. Şura kararlarından vizyon belgesine, stratejik plana, sermaye grupları ve tarikatlarla yapılan maarif buluşmalarından, ahilik kültürü ve girişimcilik dersine her yerde karşımıza bu iki kavram çıkıyor: Ahilik ve fütüvvet.

Ahiliğin günümüze tercümesi, kökenini İslam tarihine dayandırdıkları usta, kalfa, çırak ilişkisinin dini tonlarla bugüne uyarlanması, fütüvvet ise sermayeye, patronlara koşulsuz itaat.

Ahilik ve fütüvvet ile çocuklara okul yerine organize sanayi bölgelerini, fabrikaları, atölyeleri, inşaatları işaret ediyorlar. Yeni projenin adı ise herkesin bir mesleği olmalı. Projeyi hayata geçirmek için “Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi” yayımladılar. Çocuk işçiliğini ortaokul sıralarına 7 ve 8’inci sınıfa düşürmenin, organize sanayi bölgelerinde (OSB) veya buralara yakın kamu binalarında çocukların sınırsızca çalıştırılabilmesi için yatılı çocuk işçi kamplarının hazırlanmasının, ön hazırlıklarının da ilkokulda başlatılmasının belgesi.

∗∗∗

Belgenin yayımlanması ile eş zamanlı yoksulluktan kaynaklı kitlesel okul terkinin yaşandığı günlerde bu kitlesellikte okul dışına çıkış, örgün eğitim dışına çıkan binlerce çocuğun çocuk işçi olarak çalıştırılması, siyasi iktidara, sermayeye yetmemiş olacak ki ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yaptılar. Çocuklara okullarını terk etmek zorunda bırakan........

© Birgün