Dilek dileyebiliyorsak…

Yeni yılı umutla karşılamak değişmez bir yerküre geleneği. Sessiz ya da coşkulu, ölçülü ya da şatafatlı, yalnız ya da kalabalıklar içinde her ne şekilde kutluyor olursa olsun pek çok insan ihtiyaçları ve özlemleri dahilinde gönül panosuna bir dilek listesi tutturur.

2024’ün ilk günlerinde kitaplığıma şöyle bir göz attım ve farkındalık dolu içeriklerinin özellikle çocuklarımızın ihtiyaç ve özlemleri ile örtüştüğünü düşündüğüm kitaplardan bahsetmeye karar verdim. Listeyi mümkün olduğunca uzun tutuyorum notlar alabilirsiniz.

*Çocuklar canlıların zarar görmediği, doğal kaynaklarının tükenmediği, suya ve gıdaya adilce ulaşabildikleri bir dünyayı hak ederler.

Beş kitaplık MİNİ EKOLOJİ serisi, ülkemizdeki ve dünyamızdaki tehlike altındaki canlıları, iklim, su ve geri dönüşüm kavramlarını çocukların anlayacağı bir biçimde ve dikkatlerini kolayca toplayabilecekleri bir görsellikle ele almış. Etkileşimli sayfalar ile çocukları çözümün umutlu birer parçası olmaya davet etmiş. Kumdan Kale – Yazan: Işıl Erverdi Resimleyen: Hasret Küçük

*Çocuklar hislerinin onaylanmasını, korkutucu yönleri olsa da dünyada güven içinde yaşamayı hak ederler.

GÜVEN İÇİNDE OYNAYABİLİRİM çocuklar için kişisel güvenlik kurallarını, yetişkinlere önerilen davranış modellerini sorumluluk, sınırlar, empati ve anlayış çerçevesinde ele alıyor. Fiziksel ve ruhsal güveni tesis etmeye dair yaşamdan kısa kesitler sunan kitap, çocuğun beden ve duygu farkındalığına da katkı sunuyor.

Nobel Çocuk – Yazan: Alison Feigh Resimleyen: Laura Logan

*Çocuklar kendilerini özgün bir biçimde ifade edebildikleri çok renkli, çok dilli, çok kültürlü dünyada yaşamayı hak ederler. Farklı olanı dışlayan rol modellerine ihtiyaçları yoktur. İnsanı sayan, fikri sorgulayan, gelişim ve değişime açık, kapsayıcı bir toplumun parçası olmayı hak ederler.

KİMSENİN BİLMEDİĞİ DİL ‘yabancı’ kavramına tutulan bir masal ayna Çizerin usta dokunuşları ile topluluk reflekslerinin her zaman doğru sonuçlar vermeyeceğini gösteren, anlamayana kılavuz,........

© Birgün