menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kokain patlaması

31 27
previous day

“Küresel kokain pazarı kendi rekorunu kırmaya devam ediyor.”

Tespit, Birleşmiş Milletler Narkotik ve Suç Ofisi’nin (UNODC) 2025 yılı raporundan. Raporda, Afganistan’dan dünyaya yayılan esrarın satış ve kullanımının bu yıl da düştüğünü buna karşılık kokain pazarının dünyada şimdiye dek hiç olmadığı kadar büyüdüğü bilgisi yer alıyor.

Halihazırda memlekette her gün bir uyuşturucu operasyonuna uyanıyorken, bu “rekorun” dünyadaki ve ülkedeki etkisine yeni yayımlanan raporlardan bakalım:

Kolombiya, Ekvador, Bolivya ve Peru’da yetişen koka bitkisinden üretilen yasadışı maddenin arzının artışı, ekim alanlarının artmasıyla paralel olarak büyüyor. BM Ofisi’nin Koka Bitkisinin Bulunduğu Bölgelerin İzlenmesi raporuna göre, en fazla miktarda koka ekimi yapılan ülke olan Kolombiya’da kokain üretimi 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 2 bin 664 tona ulaştı.

Bu artışa müteakiben Asya ve Afrika’daki kokain yakalamaları bir önceki yıla göre yüzde 85 arttı. Yani tüketim de arttı: “Bu bölgeler arasında, Çin ve Japonya gibi kokain kullanımının daha önce düşük olduğu ülkeler de var. Türkiye ve bazı Afrika ülkelerinde de kokain nedeniyle uyuşturucu tedavisine başvuranların sayısı arttı.” Kokainin birinci ve açık ara pazarı ise Kuzey Amerika. Ardından Batı ve Orta Avrupa geliyor.

Uyuşturucu ne demek? Organize........

© Birgün