Çocuklardan yetişkinlere çağrı: Kavgasız, eşit ve güvenli bir hayat |
2010’dan bu yana hak temelli çalışmalar yürüten Sulukule Gönüllüleri Derneği’nde, 15 Nisan Çarşamba günü çocuklarla bir günlük medya okuryazarlığı atölyesinde bir araya geldik.
Hak odaklı haber kavramını, gazeteciliği, doğru bilgiyi ayırt etmenin yollarını ve bir metni kurgularken, düşüncelerimizi ifade ederken hangi patikalardan ilerlediğimizi konuştuk, oyunlaştırma ile sohbeti yan yana getirerek, çocukların kendi sözlerini çekinmeden kurabilecekleri bir alan açmaya çalıştık.
Çocuk odaklı habercilikte çocuk katılımını önemsiyoruz. Çünkü çocuklara ilişkin her anlatının içinde onların deneyiminin, itirazının, beklentisinin ve hayalinin doğrudan yer alması, haberi hem daha sahici hem daha çoğul kılıyor, çocukları yalnızca hakkında konuşulanlar olmaktan çıkarıp sözün kurucu öznesi haline getiriyor.
Atölyenin sonunda da bu deneyimin karşılığını birlikte gördük: Çocuklar hem düşledikleri yaşamı hem de değiştirmek istedikleri gerçekleri kaleme aldı, iki gruba ayrılıp hayallerini konuştu, iş bölümü yaptı ve kendi manşet görsellerini birlikte üretti.
Çocukların “Hayalimdeki Dünya” teması ile çıktıkları yolculuğun sonunda ortaya koydukları, yetişkinlere seslenen mektupları ve resimleri sizlerle paylaşıyoruz:
"Çocukların öldürülmediği bir dünya"
Merhaba sevgili değerli insanlar 13 yaşındayım, benim hayalimdeki dünyada insanlar, küçükler büyüklere iyi davranmalı saygılı olmalı küfür etmemeliler.
Benim hayalimdeki dünya çocukların öldürülmediği, küçük çocukların silah yerine kalem........