Tasarruf genelgesi belediyeleri kapsıyor mu?

*Görsel betimleme: İstanbul'un simgelerinden biri olan Kız Kulesi arka planda yer almakta. Ön planda ise bir çay bardağı içinde çay ve yanında simit bir tabakta duruyor. Çay bardağının içinde bir çay kaşığı da bulunuyor.

14 Mayıs 2024 gün ve 32549 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan tasarruf genelgesi, AKP İktidarı döneminde karşılaştığımız ilk tasarruf genelgesi değil, sonda olmayacaktır. Hazine Bakanı Mehmet Şimşek bu defaki tasarruf genelgesinin farklı olacağını açıklayıp önceliğin kamuda verimlilik sağlayacağını belirtti.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki iktidar tarafından yayımlanan tasarruf genelgesinin içeriği aslında bu ülkenin çalışanların en temel haklarını engelleyen, aynı zamanda muhalefet belediyelerinin elini kolunu bağlayan yerel yönetimleri iş yapamaz duruma getiren bir genelgedir.

Genelgenin kapsamına baktığımızda;

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetveller kapsamındaki kamu idareleri ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler, özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları (TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği hariç) kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve yurt dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazlarının kullanılmasında aşağıdaki tedbirlere uyacaklardır.

"Doğal afetlerde,........

© Bianet