Ayşe Tokyaz davasında sanık provokasyonuna tepki

İstanbul'da üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz'ı "öldürmekten" tutuklanan eski polis memuru Cemil K.'nin yargılanmasına İstanbul'da bugün Küçükçekmece 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davada, toplam 9 erkek (8'i tutuklu biri adli kontrollü) yargılanıyor. Duruşma bugün sona erdi. Yarın devam edecek.

Davada, Tokyaz Ailesi'ni Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları temsil ediyor. Ayrıca, Aile Bakanlığı'nın avukatı da davaya müdahil oldu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey konuştu. “Derneği’nden katılıma talebi var” dedi. İstanbul, Hatay, Denizli barolarından da katılma talebi geldi. Mahkeme talepleri kabul etmedi.

Duruşmaya, Silivri, Tekirdağ ve Edirne cezaevlerindeki 7 tutuklu sanık getirildi. Ayşe Tokyaz'ın ikiz kardeşşi Esra Tokyaz, “Görüyorsun değil mi beni Allah cezanızı versin” dedi.

Ayşe Tokyaz’ın "ailesinin duruşma kapalı görülsün" talebi reddedildi.

Sanık Cemil K.’ye Tokyaz’ın avukatları “Bu tarafa bakma” dedi. Cemil K., “Kim diyor bunu neye istinaden” diye yanıt verdi.

İlk olarak Cemal A. Savunmasını yaptı:

“Aynı işyerinde beş altı yıldır çalışıyorum Hayatım boyunca suç işlemedim. Cemil, beni arıyordu işini yapıyordum. Eşim ev yemeği yapıyordu ona götürüyordu. O da bana maddi karşılığını veriyordu. Arada Ayşe hanımı da götürüyordum eve. Ev tamirat yapıyordu. Ayşe’yi Cemil tanıştırdı. ‘Eşim’ dedi. Bazen Ayşe hanım bana telefon açıyordu bazen Cemil açıyordu."

"Onları Eskişehir’e götürüyordum. Ayşe’yi yurda, eve götürüyordum. Temel ihtiyaçlarını karşılıyordum evlerinin. Anneleri İstanbul’a geldi, onlara yemek götürdüm. Yarım saat sohbet ettik. Ertesi gün Ayşe Esra hanımları ve annesini ağabeyimin lokantasına götürdüm. Cemil beni aradı, ‘arabam bozuldu servise götür’ dedi. Arabadan ses geliyordu. Cemil ve Ayşe sitenin içinde tur atıyorlardı. Sonra ‘arabayı yeniden tamire götür’ dedi."

"9 Temmuz’da saat 4:00 civarında işyerinden izin aldım. Ayşe’yi evinden aldım. AVM’ye gittik. Esra Hanım’la buluştular. Ayşe arabaya bindi. Cemil’in evine gittik. Gece 12’ye kadar işteydim. Ertesi gün Cemil beni aradı. ‘Esra’yı al beraber yurda gidin eşyaları alıp bize gelin’ dedi. ‘Ben müsait değilim’ dedim. Mesaim 11:00 gibi bitiyordu. Çıkış yaparken Esra hanımı ‘aradım ben geliyorum’ dedim. Yolda Cemil aradı, ‘Esra’yı getirme’ dedi. Esra’yı 'yurda gidelim eşyaları alalım’ dedi. Birlikte Cemil’i aradık yanıt vermedi. ‘Beni Cemil’in evine götürür müsün’ dedi. Birlikte gittik. Eve gittik. Cemil kapıyı açtı. Esra ‘Ablam nerede?’ dedi. Cemil, ‘O size gelecekti ben onu durağa bıraktım’ dedi. Esra ‘Ablamın ayakkabısı burada kendisi burada’ dedi. Cemil, ‘Ablan hızlı çıktı terlikle çıktı’ dedi. Esra ısrar etti, Cemil ‘git şikayet et’ dedi. Beni de azarladı Cemil."

"Esra’yı bekledim aşağıda. Esra aşağı indi. ‘Ablam yok’ dedi. Esra’yı yurda götürürken dedi ki ‘Beni Cemil sevmiyor. Ondan aramı limoni. Git bunu polise ve ailene anlat’ dedim. Esra yurtta Ayşe’yi bulamadı, gitmemiş Ayşe. Ertesi gün Cemil’i aradım, ‘Evde temizlikçiler var onlara telefonu ver. Evde iki temizlikçi vardı. Onlara verdim telefonu. Cemil'i aradım 'Esra'nın Ayşe'yi aradığını' söyledim. 'Beni bir daha bu konuda arama' dedi. "

"Sonra Esra beni aradı 'Abi ablama ulaşamıyorun polise şikayet ettim' dedi. Sonrasında bir daha ikisine görmedim. Ertesi gün polisler geldi evime beni aldılar. Olayı ben avukatımdan duydum. Bu olayla alakam yok. Yardımda bulunmadım. Cemil'le ekmeğim için çalışıyorum. Kızlara abilik yaptım. O gece Esra'yi yalnız bırakmadım. Ben suçsuzum. Esra'nın vicdanına bırakıyorum. Tahliyemi talep ediyorum."

Davayı, CHP'nin Gölge Aile Bakanı Aylin Nazlıaka, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun, Kadın Cinayetleri Platformu ve Kadın Cinayetlerine Karşı Feministler de takip ediyor.

Duruşmaya Tokyaz’ın ailesi ve ikiz kardeşi Esra Tokyaz da geldi. Esra’nın elinde ikiz kardeşinin fotoğrafı var.

Sanık Cemil K., salonda Esra'ya gülerek bakıyor kışkırtmaya çalışıyor. Esra da "Gülme yeter, bak ellerime bak gözlerime bak yüzüme bak Allah mısınız siz" diye isyan ediyor. Sanık Cemil K. "Avukat sen bir sus sen bir dur işini öğren" gibi sözler söyledi.

Cemil K., “Ben avukatımı ilk kez görüyorum. İddianameyi görmedim. Savunmamı dosyamı gördükten sonra yapmak istiyorum. Benim dışındaki tüm sanıklara ilişkin sorulara cevap verebilirim. Genel manada ben öldürmedim. Benim dışında herhangi bir suçu olan arkadaş yok. Kendi savunmamı da sonrasında yapacağım” dedi.

“Ayşe’nin vefatı öncesine ilişkin savunma yapmak istiyorum Dosyayı inceledikten sonra savunma yapacağım. Ayşe’nin vefatından sonrasına ilişkin ise anlatmak istiyorum. Vefatından sonra Uğur abiyi aradım. O da hemen geldi. Geldiğinde bavul kapalıydı. İçi doluydu. Uğur abi görmedi. Olay sonrasında sonrasında telefon geldi ev aranıyormuş, Uğur abi de benim panik yaptığımı anlayınca kaçtı gitti.........

© Bianet