We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Vi glemmer også at tale om, hvordan pengene bruges bedst

3 0 0
30.05.2019

11.20

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Godt. Så er det blevet etableret, at ikke ret mange politikere i valgkampen taler om, hvor pengene skal komme fra. Det måtte Berlingske så gøre for dem ved at tematisere det meste af avisen om det onsdag .

Men der er også et andet spørgsmål, som er fraværende. Det er det enkle: Hvordan bruger den offentlige sektor skatteborgernes penge bedst, klogest og mest effektivt. Også det spørgsmål stiller Berlingske. Blandt andet med afsæt i en Cepos-analyse, der viser, at hvis alle kommuner var drevet så effektivt som Vejle, kunne der spares mange, mange milliarder.

Beregningen er omdiskuteret. Men det er den givetvis også, fordi effektiviseringer er tabubelagte. Tænk blot på al balladen om omprioriteringsbidraget, der jo reelt var en årlig effektiviseringsøvelse. Sådanne foregår i den private sektor hver dag, hele året rundt. I den offentlige sektor opfattes den slags derimod som rendyrket ondskab.

21.25

Christian Marcussen

Debattør og kommunikationsrådgiver

90’er-rapperen »Jokeren« har fundet et nyt kald i livet. Og det er klimaet. Ifølge ham er klimaspørgsmålet faktisk så vigtigt, at demokratiet må afskaffes. Almindelige mennesker er simpelthen for dumme til at bestemme.

Derfor opfordrer han til, at Danmark erklærer klima-undtagelsestilstand og erstatter demokratiet med et teknokrati, hvor det er eksperterne, der bestemmer. Så kan vi idioter bare se på, mens vi tænker tilbage på dengang, hvor vi fik lov at stemme til folketingsvalg.

Da Pia Kjærsgaard efter EP-valget talte om »klimatosser«, nøjedes de fleste med blot at smide #klimatosse på deres Facebook-profilbillede. Jokeren har derimod valgt at blive selve legemliggørelsen af begrebet.

20.32

  • Anne Sofie Allarp

    Forfatter og jurist

Anne Sofie Allarp

Forfatter og jurist

De konservative står til at fordoble deres mandat-antal, og en af de væsentligste grunde er deres formands underspillede appel.

Pape Poulsen har som justitsminister besnæret særligt de kvindelige vælgere ved at tale mere progressivt om voldtægt (og den straffrihed, der helt skandaløst plager dansk retspraksis på det område) end nogen justitsminister før ham, inklusive dem fra »rød blok«.

Og han ser rigtigt, hvis han øjner mulighed for at genrejse det Konservative Folkeparti som det ordentlige, anstændige, borgerlige parti, der ikke kunne drømme om at spise lagkage til andre folks ulykke. Der er oceaner af plads til den position.

Men skal projektet lykkes, skal han have os til at glemme, at han de facto nedsatte den kriminelle lavalder til 10 år og gennemførte dobbelt strafudmåling afhængig af adresse. Og vi skal se bort fra, at hans børneminister gjorde meget for at underminere familieinstitutionen gennem tvang og overvågning og andre uanstændigheder de forgangne fire år. Det ser ud til, at Pape får tid til at rette op.

19.55

Christian Marcussen

Debattør og kommunikationsrådgiver

Rasmus Paludans lillebror, Martin Paludan, har udgivet en patosfyldt og personlig video med et klart budskab: »Stem ikke på min bror«.

Første gang, Martin Paludan gjorde sig bemærket, var kort efter optøjerne på Nørrebro, hvor han forsvarede sin brors ubetingede ytringsfrihed. Samtidig skældte han ud på venstrefløjen (som han selv tilhører) for at svigte kampen for ytringsfriheden med deres noget tvivlsomme udmeldinger om ansvaret for optøjerne.

Men nu er det alvor. Stram Kurs er opstillet. Og Martin Paludan bruger sin ytringsfrihed til at levere en massiv bredside mod brormand. I videoen beskrives Rasmus Paludan som én, der hverken kan lide muslimer eller kvinder. Som én der ikke kan lytte. Ikke kan samarbejde. Og som én, der rent faktisk mener de ting, han siger.

Det anede mig. Men alligevel er det et ret opsigtsvækkende kapitel i Paludan-sagaen.

18.53

  • Mikkel Andersson

    Kommentator og radiovært

Mikkel Andersson

Kommentator og radiovært

Hvis nogen kan huske tilbage til starten af året, så syntes Klaus Riskær Pedersen at ride på en bølge af succes, der var nærmest uden fortilfælde. På rekordtid fik han indsamlet stillere til sit parti, og flere målinger bragte partiet ganske tæt på Folketinget. I dag ligger partiet og roder langt, langt under spærregrænsen, og ingen medier synes særlig optaget af, hvad Riskær går op i. Han toppede ganske enkelt for tidligt.

Måske er det også, hvad der er sket for Stram Kurs. For i BT ligger partiet nu på omkring 2,4 procent af stemmerne, hvilket er noget af det laveste, som BT har målt. Og her er problemet for Stram Kurs, at BT anvender meningsmålingsinstituttet Yougov, der anvender en metodik med et webpanel, som adskiller sig fra de fleste andre, og som ret konsekvent har spået både Nye Borgerlige og Stram Kurs langt, langt højere end alle andre meningsmålere.

Hvis Stram Kurs nærmer sig spærregrænsen her, så kunne noget tyde på, at partiet nu en uge før valget måske for alvor har toppet og langt fra er så sikre på at klare spærregrænsen, som mange i de seneste uger har troet.

18.05

Niels Jespersen

Kommentator og historiker

Det er ikke mange uger siden, den politiske uerfarne konservative Pernille Weiss kom for skade at erklære, at tanken om 10 millioner afrikanske arbejdsmigranter skam ikke skræmte hende. Få øjeblikke efter var de sociale medier fyldt med partifæller og andre borgerlige politikere, der på det skarpeste tog afstand fra Weiss, der til EP-valget her i søndags kom faretruende tæt på at sætte det enlige konservative mandat over styr.

Sagen er den, at Weiss blot satte ord........

© Berlingske