We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Socialdemokratiet buldrer videre med velfærds-overbud

1 1 0
13.05.2019

11.53

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Valgkampen er forlængst kørt ud af den forudsigelige tangent: Politikerne konkurrerer om at love mest offentlig velfærd.

Det er set før. Valgkampene i 00erne var triste eksempler. Eksempelvis den i 2007, da Socialdemokratiet gik til valg på en række velfærdsrettigheder.

Nu melder Socialdemokratiet, at man vil indføre en velfærdslov, der garanterer, at de offentlige udgifter til ældre og børn altid følger udviklingen i antallet af ældre og børn.

Dermed siger Socialdemokratiet også at:

Cirklen er sluttet til dyrtidsportionernes Socialdemokrati i Anker Jørgensens tid. Og bort fra enhver reformtanke. Godt nok tankevækkende.

11.45

Amalie Lyhne

Kommentator & lederskribent på Berlingske

Socialdemokratiet har netop præsenteret et nyt velfærdsudspil, som blandt andet vil spare det offentlige for tre milliarder kroner om året ved at sætte et loft over statens brug af konsulentydelser. Pengene skal i stedet bruges på velfærd.

Dén del af udspillet er ganske fornuftig (og kom i øvrigt oprindeligt fra SF).

Naturligvis er konsulenter nødvendige en gang i mellem, men forbruget er stukket helt af de senere år.

Desværre er det nok for meget at håbe på, at Socialdemokratiets nyfundne spareiver vil brede sig til andre dele af det offentlige forbrug.

10.37

Asmus Leth Olsen, professor MSO med fokus på den offentlige sektor

Valgkampens første uge har handlet overraskende meget om politik, men her i anden uge er en klassiker kommet springende ind på scenen: Partilederskift.

Der kører historier om Kristian Jensens muligheder for at overtage efter Lars Løkke Rasmussen, Kristendemokraterne har lavet en »midlertidig« bytter, og Pernille Vermund truer med at gå, hvis Nye Borgerlige ikke kommer ind. Mon ikke også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti skal en tur forbi samme emne, hvis de nuværende målinger holder.

Vi ved fra forskningen, at manglende vælgermæssig succes er den hyppigste grund til partilederskift, men vi ved også, fra selvsamme forskning, at effekten af partilederskift på fremtidig succes er svær at registrere. Men partilederemnet er håndgribeligt at diskutere, hvorfor vi nok må vænne os til at det kigger frem i debatten over de næste 22 dage.

10.23

Ole P. Kristensen

Lederskribent på Berlingske

AE påstår, at den offentlige sektor er på den største slankekur i over 30 år. Antallet af offentligt ansatte pr 1.000 borgere er faldet en smule siden 2011. Regnestykket er formentlig rigtigt,........

© Berlingske