We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Problemet med Løkkes 69 oppustede milliarder

1 0 0
09.05.2019

10.45

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

Berlingske skriver i dag historien om, at økonomer rejser kritik af statsminister Lars Løkke Rasmussens løfte om at tilføre den offentlige sektor 69 milliarder ekstra kroner til velfærd frem til 2025.

Reelt er der tale om et »optisk bedrag«, en talfinte, påpeger økonomerne, fordi man akkumulerer beløbene i perioden. Råderummet er cirka 21 milliarder kroner. Det kan man ikke bruge tre gange. Reelt er det derfor lidt over 20 milliarder kroner, der gives til ekstra velfærd. Samme finte brugte Fogh i 2005 - og S-leder Lykketoft kom i defensiven. Fogh indrømmede senere, at han reelt »snød«.

Hvad er problemet? Der foregår mange talfinter og sendes meget vinklet fakta afsted fra partierne i en valgkamp.

Problemet her er, at millardoverbuddene forstørres. Det fører kun i én retning: Mod endnu flere overbud fra alle mulige andre. Det gør det dobbelt trist: Selv det store liberale parti vil nu føre socialdemokratiske velfærdspolitik. Og man kommunikerer det, så man inviterer til en valgkamp, der bliver et cirkus af løfter fra den store milliardgavebod. Ærgerligt.

08:12

Amalie Lyhne

Kommentator & lederskribent på Berlingske

Rasmus Paludan er løbet med det meste af opmærksomheden her i valgkampens første dage. Uretfærdigt, mener nogle, men det er og bliver overraskende, at han klarer sig så godt i meningsmålingerne, som han gør. Samtidig har vi ikke siden krigen set så yderligtgående en politik fra et dansk parti. Derfor er de mange historier om Paludan væsentlige.

Og det bliver vildere og vildere: provokunstnerkandidat, hjerneskade, Mimi Jacobsen blev kaldt »nazisvin«, højkontroversiel professor-kandidat. Denne morgen er vi så vågnet op til historien om, at Rasmus Paludan på en hidtil ukendt video taler om decideret folkedrab på alle verdens muslimer.

Nu er spørgsmålet: Hvornår begynder Paludans vælgere at reagere på de mange skandaler? Eller vil det være med Rasmus Paludan, som det er med Donald Trump: De kritiske historier, vanviddet og alle andres afstandtagen preller fuldstændig af på hans vælgere og forstærker blot hans stærke brand som vild, grænsesøgende outsider?

00.13

Niels Jespersen

Kommentator........

© Berlingske