We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Valgstrømmen: Når dagsordenen er på venstrefløjens banehalvdel, så vinder venstrefløjen

3 0 0
08.05.2019

09.32

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske

De første to partilederdebatter var kopier af hinanden: Temaerne var klima, tidlig pensionering og udlændinge.

Alt tyder på en valgkamp, der kommer til at foregå på venstrefløjens præmisser: Klimaalarm, ikke løsninger. Løfter om mere velfærd til alle. Og udlændingedebatten? Den er jo nærmest på forhånd kvalt af, at en bøhmand i kasket hærger med sine uhyrligheder.

Det kommer til at svie til de borgerlige, hvis de ikke evner at rejse væsentlige borgerlige dagsordener. Ikke mindst i forhold til den økonomiske politik. Var der nogen, der nævnte skatten? Måske et par forsøg på pip fra Anders Samuelsen. Ellers tavshed.

Opskriften på at tabe valg er at tabe dagsordenen. De borgerlige politikere er i fuld gang med at gøre det. Det er deres ansvar. Ligesom det er naturligvis mediernes ansvar ikke at forfalde til en valgkampdækning, der mest foregår på den ene politiske banehalvdel, men også her er afbalanceret.

09.15

Peter Kurrild-Klitgaard

Professor i statskundskab

Når man så partilederrunderne tirsdag aften og ser på meningsmålingerne, må man spørge sig selv: Er Dansk Folkeparti i 10erne, hvad Centrum-Demokraterne var i 90erne?

Ikke på alle holdningsspørgsmål, naturligvis. Men DF er - bevidst og målrettet - rykket så meget ind på »midten« fordelingspolitisk, at man ligger stort set omkring Socialdemokratiet minus et par grader. Samtidigt er man med Nye Borgerliges og senest Stram Kurs’ fremkomst blevet reduceret til også på egen vindersag at fremstå lidt moderat. Så hvor Kristian Thulesen Dahls strategi måske var, at partiet skulle være det nye Radikale Venstre, som alle ville skulle bejle til for at få magten, er man begyndt at ligne og lyde som et parti, der er lidt af det hele, men uden nogen særlig identitet. Vil vælgerne have rød fordelingspolitik, kan de stemme S eller SF, og vil de have mindre indvandring, kan de nu gå andre steder hen. CDs skæbne var at blive glemt og hensygnende.

09.14

Lars Christensen

Chefredaktør for Euroinvestor

Intet overrasker: Den gakkede højrefløjs hadske indvandrerretorik, venstrefløjens klimahysteri og en flok regeringspartier, der højst kan svinge sig op til en blødere kombination af de to.

Deltagerne i freakshowet er til gengæld tavse om det faktum, at den økonomiske vækst har været forfærdelig svag siden krisen - ikke et ord om, hvordan vi får væksten og velstanden op. Derimod er samtlige partier rørende enige om en de facto nedsættelse af pensionsalderen til trods for, at danskernes middellevetid heldigvis fortsætter med at stige.

Er det virkelig for meget at bede om en seriøs politisk diskussion af, hvad der skal sikre væksten i fremtiden?

09.01

Amalie Lyhne

Kommentator & lederskribent på Berlingske

Lars Løkke Rasmussen vil hverken komme Stram Kurs eller Nye Borgerlige i møde efter valget. »Derfor kan man desværre sagtens forestille sig en situation, hvor der ikke er noget rødt flertal efter valget, og hvor jeg alligevel ikke kan fortsætte som statsminister,« sagde han i går aftes under DR’s partilederrunde.

Men udsigten til en vanskelig parlamentarisk situation er i dén grad også tilstede i rød blok. Mette Frederiksen står over for ikke mindre end 25 krav fra sine mulige støttepartier – og flere af dem har hun på forhånd afvist at imødekomme.

Måske går vi simpelthen på sommerferie uden en ny regering? Det er bestemt ikke utænkeligt. I mange andre europæiske lande har vi de seneste år set meget langvarige regeringsforhandlinger.

08.52

Lars Trier Mogensen

Kommentator og vært på »Det røde felt« på Radio24syv

De første meningsmålinger, der er foretaget efter valgudskrivelsen, er dyster........

© Berlingske